Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

2609
Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика
Снимка: БГНЕС

Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите особено със съседни и близки държави на страната ни, сред които е и Русия, и това е приоритетна задача на българската външна политика.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна в отговор на депутатско питане на народния представител от ПП "Атака" Станислав Стоилов относно съобщение на Министерството на външните работи на Република България“.

Захариева: Изложбата за 9.IX няма общо с шпионския скандал

Външният министър Екатерина Захариева обясни, че няма нищо общо между изложбата, организирана за 9-ти септември, която изостри отношени...

Вицепремиерът Захариева допълни, че точно поради тази причина смята, че трябва да се постави край на поставянето на разделителна линия по оста на България по исторически теми, за които българският парламент преди много години, още на 9 септември 1944 година, е взел ясно отношения.

„Уверявам ви, че българското правителство има желание да бъде приятел, при това в основата на взаимно зачитане на суверенитета, взаимния интерес, ненамеса във вътрешнополитическия живот на друга страна, уважени и зачитане на позициите по отношение на оценките на фактите и събитията от миналото.

Крайно време е да спрем да разделяме държавата на каквито и да е фили и фоби“, каза Захариева.

Вицепремиерът заяви още, че в позицията на МВнР изрично се признава огромната роля на Съветския съюз при разгрома на Нацистка Германия по време на Втората световна война.

„Не оспорваме изхода на войната, каквито интерпретации имаше в някои недоброжелателни коментари. Не се подлагат на съмнение извършените от този режим престъпления към човечеството и военни престъпления“, добави още тя.

Боян Чуков: България няма избистрена концепция за външната си политика

Склонен съм да изразя съмнение, че скандалът около превода на турския министър не е съвсем изчистен в смислов план. Искам да кажа, че м...

Тя посочи, че декларацията на МВнР е насочена към конкретно действие, за което е преценено, че преминава границата на представители на друга държава.

„Става въпрос за организиране на проява, внушаваща едностранна и некоректна интерпретация по отношение на тълкуване на фактите от нашата история, които за съжаление все още имат дискусионен характер и то не толкова сред историците, защото като че ли за историците нещата са ясни, а по-скоро са предмет на вътрешнополитически дебати и оценки на политически партии“, обясни Захариева.

Тя посочи, че е важна и датата на организиране на изложбата. „Ако беше на 9 май, нямаше да можем да реагираме. Така че МВнР нямаше никакъв друг вариант, освен да реагира и то при положение, че е организирана така, че противоречи на законодателно закрепена официална позиция на българската държава по темата. Неслучайно и самото посолство смени заглавието на изложбата след нашата реакция“, коментира още вицепремиерът.

Тя припомни, че отдавна комунистическият режим е обявен за престъпен от българската държава, много преди ГЕРБ да го има.

„Законодателят ясно е посочил какъв е този режим и там се използва думата, че 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 управлението на БКП е довело страната до национална. Цитирам текста на закона“, посочи още Захариева.

Правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи

Правителството ни разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи. Това става ясно от доклада за състоянието на национ...

Вицепремиерът заяви, че позицията на МВнР по случая не би трябвало да пречи на приятелските ни отношения с Русия. „МВнР трябва да реагира, когато има опити за чужда намеса във вътрешната политика на страната. Когато защитаваш позиция в защита на националния ти интерес, другите трябва да те уважават повече“, посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика