Запечатват вендинг машините без връзка с НАП

16661
Запечатват вендинг машините без връзка с НАП

Автоматите на самообслужване (вендинг машини), които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП 1 ноември ще бъдат запечатвани, а машините, на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, съобщават от Националната агенция за приходите.

Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция. От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство.

До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

"Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи", каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор "Контрол" в НАП.

На 25 октомври, представители на Българската вендинг асоциация излезе на протест пред сградата на Министерство на финансите, именно срещу решението за въвеждане на фискални устройства в автоматите на самообслужване, припомня БГНЕС.

Според тях, ако се въведат фискални устройства за всички автомати за самообслужване, оскъпяването на предлаганите чрез тях стоки ще бъде между 33% и 50%.

Операторите на такива устройства казват, че трябва да инвестират десетки хиляди левове, а в някои случаи и над 100 000 лева, за покупка на устройства, които в реални условия не са тествани и не знаят дали работят или ще ги доведат до фатален край.

70% скачат цените от автоматите заради НАП

Между 35 и 70 процента ще поскъпнат напитките и храните от автомати, след като тези машини бъдат свързани с НАП. Това прогнозира пр...

"Технически е възможно въвеждането на фискални устройства, но никой не може да каже с цената на колко усилия ще стане това и за колко време. Налага ни се безпрецедентен административен терор. Министърът на финансите Симеон Дянков проявява пълно незачитане и игнорира нашите аргументи по отношение на промяната в наредбата, която се отнася за нашия бизнес. Той бърка в джоба на между 1-1,5 милиона български граждани, които всеки ден ползват услугите на вендинг автомати и в тази сериозна криза ние не сме много сигурни, че нашите клиенти ще продължат да бъдат такива", заявиха на протеста си представители на Вендинг асоциацията.

 

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com