X
 
 

Арх. Борислав Игнатов обещава да е първият кмет, който ще ремонтира сграда-паметник на културата

1489 34
photo of Арх. Борислав Игнатов обещава да е първият кмет, който ще ремонтира сграда-паметник на културата
Снимка: Демократична България
Среща с творци и граждани на тема култура проведе вчера кандидатът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов.

На срещата присъства и част от екипа, разработил културните политики в програмата му – проф. Александър Кьосев, Александра Стеркова, Мария Ланодова, Васил Гюров. Модератор на срещата беше актьорът и кандидат за общински съветник - Веселин Калановски.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов приветства присъстващите с думите: „Много се говори за промяна. Всички са агенти на промяната, дори и тези, които досега са управлявали. Но въпросът е за каква промяна се борим. Ние се борим за културна промяна. Това значи духовност, професионализъм, характер и смелост. Само просветеният човек може да бъде истински смел. Само осъзнатият човек може да има истински характер. От тази промяна има нужда нашата страна. Нашата страна не е случайно явление. Тя винаги се е осланяла на едно нещо - просветата. Това е темелът на България. И ако искаме сега, днес, ние да преосновем нашите институции, нашата демокрация, нашите условия за свобода, пак оттам трябва да започнем. Трябва културна промяна.“

Веселин Калановски напомни: „Ние се борим да направим разделно събиране на боклуците в София и това е прекрасно, но без културата на население, което за съжаление продължава да изхвърля найлонови пликчета през балконите в задния двор, голям ефект от това разделно събиране едва ли ще постигнем. Ние сигурно ще изчистим за 4 години въздуха в София, транспортът ще бъде поправен, но това няма да е най-важното, това което не може да се поправи за една, две, три или четири години, е културата на населението. За съжаление последните десетилетия се работи точно в обратната посока и това е напълно разбираемо. Защото един одухотворен човек се управлява значително по-трудно. Един човек със собствено мнение не може да бъде манипулиран лесно“.

Арх. Борислав Игнатов представи идеите си свързани с архитектура и архитектурно наследство: „Аз ще бъда първият кмет, който ще докаже, че механизмът заложен в Закона за културното наследство - община да направи ремонт на рушаща се сграда паметник на културата, е възможен.“

Според представения механизъм в случаите на недобросъвестен собственик на сграда, архитектурен или исторически паметник, общината има правото да извърши ремонт, да я реставрира и да ипотекира сумата на ремонта срещу собствеността на сградата. Ако собственикът иска да си я откупи, ще заплати ремонта на общината и ще получи една добре реставрирана сграда. Ако просто е зарязал сградата, тя става собственост на общината. Общината може да я обяви на търг или да я ползва за други неща, включително и за културни събития.

Професорът по съвременна културология Александър Кьосев отбеляза: “Трябва да си дадем сметка, че промяната в културните политики е не просто нужна, и не просто градивна, и не просто фундаментална ценност. Тя е спешна. Тя е актуална. Защото ако ние не направим нещо, то ще направи нещо с нас. По тази причина е добре, онези, които поддържат обратните културни норми да издигнат глас. Да говорят на тази тема!“

Александра Стеркова представи най-важните акценти в програмата на Демократична Българя в направление „Култура“:

Реформа на административния апарат, оптимизация и неработещите структури да бъдат затворени, да се обединят, така че да могат да представят комплексна услуга, или да бъдат адаптирани съобразно нуждите на гражданите.

ОП „Гробищни паркове“ и социална помощ за траурни услуги да бъдат извадени от сектор „Култура“.

Да се направи анализ на дейността на читалищата с цел тяхната оптимизация, включително да се окаже необходимото съдействие, за развитие на културната програма в кварталите, извън централната градска част (към момента бюджетът за читалища е близо 6,6 милиона).

Горните действия ще освободят пари в бюджета за култура, за да могат да се финансират културната програма и опазване на културно-историческото наследство.

Профилиране на общинските театри:

-за целогодишно представяне на международно съдържание в областта на изпълнителските изкуства в програмата на един от общинските театри;

-Създаване на сцена за независим театър и копродукции с млади артисти;

- Създаване на първия хореографски център в страната и партньорство с Министерството на културата за развиването на такъв проект, който да открива и подкрепя нови таланти в сферата на танца;

Да бъде обновена Софийска градска галерия и с фокус върху съвременното изкуство.

Създаване на общинска музикална сцена, посветена на активните хора на София, която да представя целогодишно млади и некомерсиални музикални проекти от цял свят.

Лятна културна програма със свободен достъп в парковете на София.

Създаване на артистичен квартал, като подкрепим усилията на независимия сектор.

Подкрепа на усилията на София филм фест да бъде един от най-силните филмови фестивали в региона.

Освобождаване на места за графити изкуство и засилен контролът при непозволено повреждане на фасади с графити.

Да се подобри инфраструктурата и транспортните връзки между различните културни институти. В това число и да се пусне специална линия, която да обслужва пътникопотока. Създаване на културна карта.

Да се увеличи бюджетът на Програма „Културно наследство“, като в нея се включат и принудителните действия на механизма за реставрация и консервация на недвижимо културно наследство частна собственост, съгласно правилата на Закона за културното наследство (чл. 76).

Да се работи с Националния институт за недвижимо културно наследство за идентифициране и даване на статут на сградите – недвижимо културно наследство.

Да се надгради поддържаният от общината Регистър на паметниците в София като се включат и недвижимите паметници на културата.

Да се работи за популяризиране на историята на София, в това число исторически обекти, къщи-музеи и знакови локации.

Да се съблюдава стриктно забраната при ново строителство да не се допуска промяна на архитектурния облик на района.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Игнатов е подкрепен от Демократична България. Винаги статии за прояви на Демократична България събуждат невероятен яростен тролски отпор. Никоя друга партия не активира троловете така. Това показва, че само ДБ плаши русофило-мутро-олигархо-комунистическото статукво. Всички други са елементи от това статукво.
 • Mario 16 Mario преди 3 седмици Профил на трол?
  Игнатов няма как да стане кмет, нека гледаме реално на ситуацията и всякакви срещи и изказвания са тотални глупости и загуба на време
 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Арх. Игнатов е шанс за София и България.Шанс,който не трябва да пропуснем.Професионалист,свободен дух,готов да се съобразява само с избирателите си.На него не му диктуват партийни креатури и партийни лидери с дребни сметки. Готов е да служи само на гражданите и избирателите си. Бях на две срещи с него и екипите му.За градоустройство и за образование.Хора професионалисти,не употребявани,не похабе н виж още ›› и.Говорят с ентусиазъм за бъдещето.Зам.дир. на елитни гимназии и хора от системата на образованието. Нека обновлението на България започне от София,от тези избори.
 • А бе Я ЪРььь У ЛЕВО! 15.1 А бе Я ЪРььь У ЛЕВО! преди 3 седмици Профил на трол?
  Може ли посредствен архитект никому неизвестен да е добър кмет???Тия дрУгАрЕ от Драгалевската лаборатория нещо се ГАБУРКАТ с нас!!!Альоуууу....ЛОСТОоов...прибери си ГМО мутанта да си поиграе още с вибраторите и като се научи го прати за главен герой в ХХL каналите...!
  : 25 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  От всякъде си личи професионалиста арх. Игнатов. Такъв човек не се притеснява да казва това ДА, това НЕ без всякакъв популизъм. Изобщо кандидатите на ДБ в София са на високо ниво. Дано получат достатъчна подкрепа за да започне отлепяне от дъното. Днес, на 23 10 2019г. е обявен протест пред Съдебната Палата от 18 00 часа от “Правосъдие за всеки” срещу назначаването на гешев за гл. прокурор.
 • ЦИК 14.1 ЦИК преди 3 седмици Профил на трол?
  Гарантирано ще получи 1,5% подкрепа-т.е.един файтон хора!!!
  : 18 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Борислав Игнатов е верния избор! Руския троляк да върви на Путя си Ленина!
 • Октомври 12 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Каква хубава реклама на нещо си със стефан вълдобрев. Лизач на власти по принцип както и почти цялата Дегенерирала ненужнна Енетлигнция. Тук прочетох точното наименование на тази Банда соросоиди/ сдсрасти/ Демонична България. Не , че и фандъкова не е Демон или останалите Дегенерати , Предатели и всичко от този род. Но тези плутократи НАЙ ВЕЧЕ.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Факта, че руските троляци нямат кого да предложат за кмет на София, означава, че арх. Борислав Игнатов няма конкуренция! Тогава, да го изберем!
 • руска тролячка 11.1 руска тролячка преди 3 седмици Профил на трол?
  Мая Манолова:Тоя ДЖЕНДЪР ще го издухам като бръмбар сламка.
  : 11 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  От дебатите в Референдум стана яснор че единствено архитекта има ясна визия за развитието на София! Останалите говореха като комсомолски секретари - нищоказване с много думи! Явно си знае работата!
 • комсомолски секретар 10.1 комсомолски секретар преди 3 седмици Профил на трол?
  Тоя ДЖЕНДЪР по скоро има ясна визия за броя на ГЕЙ парадите в София отколкото да знае как да се развива София!!!
  : 9 !
 • Путко Мафани 9 Путко Мафани преди 3 седмици Профил на трол?
  Световно неизвестният варналия няма как да стане кмет на София. Да се опита първо във Варна поне...
 • Пешо Битълса 9.1 Пешо Битълса преди 3 седмици Профил на трол?
  .......ааааааа........!!!!!!????!!!!!....даже не знаех ,че е от ВАРНА....../...Морската ни СТОЛИЦА......ПРЕКРАСЕН ГРАД......./........що се ПЪНЕ тва момче не ЗНАМ......!!!!!?????!!!!!!....той даже ТЕОРЕТЕЧНО няма ШАНС../--предвид ФАЙТОНА поклоннициии...../........!!!!......аз лично го ЗАБЕЛЯЗАХ покрай МОМЕТО му........!!!!!?????!!!!!......./...ЖЕНИТЕ .....!!!!....с МИНАЛО са УНИКАЛНИИИ.....Като ЛЕ виж още ›› ДОРАЗБИВАЧ САААА........./........
  : 10 !
 • Тома Неверний 8 Тома Неверний преди 3 седмици Профил на трол?
  Нямам му доверие. Не го знам, с нищо не е показал досега, че може нещо, че може да му се има доверие!!!
 • Този е от 8.1 Този е от "умните","красивите" и КРЕСЛИВИТЕ жълтопаветници играещ си с розови ВИБРАТОРИ преди 3 седмици Профил на трол?
  Само това стига за да се види колко не е в час завалията.......
  : 10 !
 • пуритан 8.2 пуритан преди 3 седмици Профил на трол?
  Ако бъдещето на децата ни е застрашена от ДЖЕНДЪРИЗМА и сексуалната свободия като на тоя жената .... Заеби ! Тоя "приятелката"си не може да озапти,камо ли София да управлява ! Баси !Не щем всеки месец ГЕЙ паради в София!БЕЗ МЕН!!!!
  : 8 !
 • Рънърса от СЦЗ 8.3 Рънърса от СЦЗ преди 3 седмици Профил на трол?
  В крайна сметка, това, че въобще има жена до себе си е нещо положително и силно го отличава от основната маса в ДеБъ. Я си представи, че бяха предложили отново Тафров или някой от Спаси София (по-известни в интернет като "Смучи София").
  : 8 !
Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...