X
 
 

Братя Прошек, които България не забрави, усмихнати вдигат халби в София

5607 1
photo of Братя Прошек, които България не забрави, усмихнати вдигат халби в София
Снимка: БГНЕС
Нова скулптура ще радва софиянци и гостите на града - на двама братя, които България не забрави и продължава да носи в сърцата си. Братя Прошек.

На мястото, където преди 133 години е била построена „Пивоварница. Братя Прошекови”, срещу входа на Българската национална телевизия, днес бе поставена скулптура и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек, предаде БГНЕС.

Скулптурата изобразява двамата братя, седнали на маса, усмихнати, с халба бира в ръка. Тя е изработена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек. Паметникът е реализиран с помощта на дружество „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД“ и инициативния граждански комитет „Чехи - строители на нова България“. Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек - забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата: Орлов мост, Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията „Дълбок зимник”.

По същото време на втория етаж на комплекс „Сан Стефано Плаза“ беше експонирана и документалната фотоизложба „Българските чех“, проект на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция „Архиви“. Двадесет и шестте пана на изложбата "Българските чехи" досега са показвани при изключителен успех два пъти в чешката столица Прага, след което в София и Пловдив.

В София почетоха паметта на загиналите войни пред войнишкия лъв

Днес, 4 ноември, се проведе първата церемония на мястото на премахнатия паметник "1300 години България" пред НДК. Стотици столичани и ...

Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките държавници, интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в страната ни и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовно развитие на нацията в края на 19 и началото на 20 век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и др.

По време на официалното откриване на скулптурата посланикът на Чехия в България Душан Щраух изтъкна, че се радва, макар и след много години, се открива паметник на братята, които не са избледнели от знанието на българския народ.

„Безспорен факт, с който се сблъсквам като посланик тук е, че почти не съществува област в живота в онези години, в която да не са записани завинаги имената на чехи, които със знанията и уменията си, са дали приноса си за българския просперитет“, заяви посланикът на Чехия. Той посочи, че братята Прошек са почитани у нас заради дейността си и осезаемите резултати, повече отколкото в Чехия. „С имената им свързваме много известни обекти в София, най-вече Орлов мост, но и строежа на най-модерната дотогава пивоварна“, каза още Душан Щраух.

Скулпторът проф. Георги Чапкънов, чието дело и на екипа му, е скулптурата на двамата братя, заяви, че братя Прошек са необикновени хора - велики, изключително благородни, мъдри, талантливи и добри. „Те са направили толкова много за нашата клета държава. Чудя се как толкова години всичко това е останало покрито от знанието на българина, което е ужасно. Тази скулптура е най-малкото, което те заслужават“, посочи още проф. Георги Чапкънов.

Откриха първи паметник на Левски в Канада

В Канада беше открит първият паметник на Васил Левски. Монументът на Апостола се извиси на 29 октомври 2017 г. в Българската източнопр...

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев коментира, че като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участваха в изграждането на нова България и, които вложиха цялата си енергия и живот в модернизацията на България. Безспорно централна роля имат братя Прошек, посочи той. „Убеден съм, че този паметник само след броени месеци ще се превърне в едно от знаковите места в София и, който мине от тук ще благославя братя Прошек и авторите на скулптурата”, каза още Груев.

Сред строителите на съвременна България има много чужденци от различни части на света, заяви зам.-кметът на Столична община по култура Тодор Чобанов. Несъмнено, обаче според него братята Прошек изпъкват сред тях. „Те са строители на София, оставили толкова дълъг списък с постижения, че няма да стигне времето да се изброи всичко-със свои лични средства и енергия“, подчерта Чобанов.

Николай Караянев, изпълнителен директор на дружество „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД“ припомни, че пръв в България пристига Иржи, а по-късно се присъединява и брат му Богдан и двамата остават завинаги свързани с България.

„Талантливи и находчиви, заедно със свои роднини те участват в проектирането на обекти в съвършено различни сфери, които са спомогнали за развитието на София като един красив и модерен град“, посочи Николай Караянев. Той изтъкна, че за „Сан Стефано Плаза“ е чест, че скулптурата е реализирана от проф. Георги Чапкънов, който е изключителен скулптор. С тази скулптура създаваме сред съвременното градско пространство едно място на паметта, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности, каза още изпълнителният директор на дружество „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД“.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 месеца Профил на трол?
    Чест и слава както на братята, така и на тези които разкараха от там фабриката осмърдяваща с вонята си целия красив квартал от Ректората до Перловската река. За шпионина-проф. Иречек нямам думи, но COPY/PASTE: "....В годините на демокрацията се взима решение наша делегация да поднесе венец на гроба на Иречек в Прага.След дълго и неуспешно издирване нашите официални лица се обръщат за помощ к виж още ›› ъм общинските власти в Прага.И...гробът е намерен... на военните гробища.Погребан като офицер от тайните служби на Австро-унгария."Бях безкрайно учуден"-каза професорът. Така че Иречек може да е живял навсякъде и като всякакъв,но е погребан във военното гробище в Прага и на плочата пише офицер от тайните служби на Австро-унгария. Истина или индоктринация е нашата история....Ами нека всеки сам реши."
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. апостол и евангелист Лука

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: "Поздравява ви Лук...