X
 
 

На теория: "Акулските перки" на "Графа" стават и да се укроти наводнение

7635 4
На теория: "Акулските перки" на "Графа" стават и да се укроти наводнение
Снимка: БГНЕС
Т.нар. акулски перки, които се появиха на ул. "Граф Игнатиев", се превърнаха в поредната глава в сагата с ремонта на емблематичната за София пътна артерия.

Чуденките какво точно представляват тези "перки" и шегите с тях препълниха социалната мрежа Facebook. Официалното обяснение за наличието на "кубчетата" е, че са направени по този начин, за да не може да се сяда върху тях.

Перките обаче поразително приличат на устройства, които се слагат на места, където се очаква голям прилив на вода, включително в преливниците на язовири. Идеята е да бъдат разбивани евентуални големи водни вълни, които иначе биха могли да разрушат пътя или коритото, през което минават. Височината на съответната "перка" определя възможността на "устройството" да е по-ефективно при по-голяма вълна. А клиновидната форма осигурява по-голяма зона на съпротивление срещу силата на водата. В случая с "Граф Игнатиев" има само един проблем – "перките" са така разположени, че явно чакаме водна вълна от околните сгради!

Евгени Крусев подаде оставка, обвиняем е за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подаде оставка. На въпрос дали оставката му е била поискана той отговори, че това е л...

Същевременно пред Нова телевизия архитект Иво Панталеев, който е лицето на проекта на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", заяви, че в идейния проект тези ограничители отсъствали. КАТ обаче искали ясно ограничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона, а и много граждани в обществените обсъждания също искали такова нещо. Затова в работния проект се появили ограничителите, като заради поставянето на ограничители във форма за куб не били достатъчно ефективни, защото опитът от "Солунска" показал, че се ползват за какво ли не.

На въпрос дали ще има фиксиране на "акулските перки", Панталеев каза, че предстои да се вземе решение. Той отрече, че въпросните "съоръжения" щели да пречат и да има наранени пешеходци. Панталеев не се съгласи и, че е по-добре да има саксии с цветя, защото през зимата цветята нямало да виреят.

Иначе колко ефективна граница са тези "перки" вече личи от долната снимка, с автор Цветина Димитрова. Така че теорията за спиране на водна стихия си остава само поредната доза фолклор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • oliversmith 4 oliversmith преди 4 месеца Профил на трол?
  I love to read such posts. I guess now I am a regular visitor of your blog :)
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Графа се превърна в гробищна алея с тия перки ли са, паметници ли са
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не знам как да окачествя подобни "идеи". Малоумие? Безумие? Простотия? Глупост? То не беше вапмирски паметник със светещи очи, то не беше "квадратна къща" ли какво беше не го запомних, то не беше чудо. Честно казано, като се замисля, на такива "творци" не им липсва въображение. Казвам го сериозно, защото като се замисля, оказва се че аз нямам такова въображение! Колко виж още ›› то и да се мъча да измисля подобна простотия, ей Богу не мога! Значи, липсва ми просташко въображение - не всеки го може, до този извод стигнах! Каквото и да се опитам да измисля, все се оказва нещо прилично и умерено. Не мога за такива безумни глупости да се сетя нищо. Затова пак казвам, не знам какво да си мисля за тези "таланти". Даже и кръглия идиот, олигофрен, бавно развиващ се, също се нуждае от въображение, "муза" един вид за да сътвори подобна простотия. Явно са нещо по-лошо и от идиоти. Така че, думата е слаба да ги наречем идиоти нали?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Приличат ми на надгробни плочи в американско военно гробище! Толкова хубаво са подредени!Май първата ще е за крусев, втората за картофелия и т.н.!