Битката на "Стрелбище": Колосален небостъргач още не може да има, метрото и подпочвена вода могат да спасят живописна градинка

31098
Битката на "Стрелбище": Колосален небостъргач още не може да има, метрото и подпочвена вода могат да спасят живописна градинка
Снимка: Google Earth

Небостъргач от 43 етажа при кръстовището на столичните булеварди "България" и "Петко Тодоров" едва ли ще има, а със сигурност в момента още няма разрешение за строеж. Това стана ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com.

Г-н Здравков хвърли повече светлина върху проекта, който заплашва да унищожи живописната градинка, разположена точно на ъгъла на натовареното кръстовище. Строителство все още не може да има, заради липсата на Подробен устройствен план (ПУП). Собственикът на имота НИКМИ обаче иска от общинските власти да приемат ПУП, разработен от фирмата преди 10 години. Точно според този план НИКМИ желае да строи колосален небостъргач, но планът може да бъде коригиран.

На директен въпрос на Actualno.com дали такъв огромен строеж няма да представлява сериозна опасност заради наличието на високи подпочвени води, Здравко Здравков отговори, че наличието на такива води се доказва с инженерно-геоложки проучвания, като не коментира каква ще е опасността, ако бъде научно доказана пречката от подпочвената вода.

Протест срещу евентуален строеж на небостъргач в "Стрелбище"

За днес привечер (29.06.2017 г.) e насрочен протест​ на жители на столичния квартал "Стелбище" в столицата, които недоволстват заради с...

Драмата на проекта

Оказа се и, че съгласно Общият устройствен план (ОУП) на Столична община теренът е защитен като място за локални паркове и градини. Проблемът обаче е, че ПУП на НИКМИ е подаден още през 2007 година, а чак през 2009 година ОУП предвижда теренът да бъде озеленен и защитен. По стария ОУП, когато НИКМИ става собственик на терена, той е отреден за обществено обслужване – там може да се построят само църква, кафене или обществена тоалетна, но заради ъгловото местоположение собственикът може да направи промяна в предназначението – възможност дава вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Именно заради това 9 години има съдебни битки между Столична община и НИКМИ и през ноември миналата година Върховният административен съд (ВАС), в състав Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова, решава, че НИКМИ са прави и техният ПУП трябва да бъде приет от Столична община без тълкуване и възражения. Заради отказ това да бъде направено – поради промяна на редица обстоятелства, като например влязла в сила кадастрална карта на район "Триадица", задължително съгласуване с дирекция "Зелени системи" за ПУП-а, което не е направено от НИКМИ, г-н Здравков е глобен с 1000 лева, като съдът може да налага тази глоба всеки месец, в който не се изпълнява решението.

Главният архитект посочи и, че ПУП-ът на НИКМИ не е съобразен и с подземната инфраструктура на района, а в близост до имота, буквално на метри, трябва да мине третият лъч на метрото в София. Самото кръстовище на бул. "България" и "Петко Тодоров" е предвидено да се превърне в кръстовище на две нива, за да бъде облекчен трафикът. Здравков подчерта, че се използват поредица от вратички в закона, за да се направи предложение за 43-етажна сграда.

Какво може да се направи?

Здравко Здравков обясни, че след като ПУП-ът бъде изпратен за одобрение, той ще задължи НИКМИ да направи корекции съгласно действащи в момента обстоятелства – наличието на кадастрална карта на район "Триадица", задължително съгласуване със "Зелени системи" и съобразяване с подземната инфраструктура в района. Столична община обаче не иска просто промяна на намерението и строеж на по-малка сграда, а мястото да си остане част от зелената система на столицата, както е предвидено в ОУП на София от 2009 година. Желанието и на г-жа Фандъкова е такова, подчерта главният архитект на града пред Actualno.com.

Младост отново е на протест - заради готвен строеж на висока сграда

Жители на столичния квартал "Младост" отново излязоха на протест заради застрояване. Причината този път е инвестиционно намерение за ст...

По думите на Здравков с НИКМИ са водени поне 10 разговора за нова замяна на имота, но досега от компанията не дават знак, че са съгласни да отстъпят. "Има си съдебно решение, спазвайте го", казвали от фирмата.

Actualno.com попита главния архитект на София дали минаващата до градинка ул. "Майор Първан Тошев" минава през имота и дали това не е основание общината да спре всякаква инвеститорска дейност, след като улицата е общинска инфраструктура. Отговорът е, че НИКМИ може да затвори уличката без да иска съгласие от общинските власти – заради Закона за устройство на територията. Затова "действаме оперативно", за да може ул. "Майор Първан Тошев" да бъде изместена и вместо да бъде във формата на полукръг, да стане права линия, обясни Здравко Здравков.

КОЙ даде имота на НИКМИ?

Според решение номер 799 на Столичния общински съвет (СОС) от 26 октомври, 2006 година (бел. ред. – кмет на София тогава е Бойко Борисов), общинският съветник на "Гергьовден" Росен Тошев внася доклад, с който имотът се дава на НИКМИ в замяна на друг имот. Тошев, който година по-късно вече е част от групата на ГЕРБ, внася доклада заедно с Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от НДСВ. Докладът минава гласуване от втори опит, с гласовете на 38 съветници.

Сега сме 2017 година, не 2007 година. Обществото е изключително чувствително на тема такива проекти, завърши Здравков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София