Младост отново е на протест - заради готвен строеж на висока сграда

4118
Младост отново е на протест - заради готвен строеж на висока сграда
Снимка: БГНЕС

Жители на столичния квартал "Младост" отново излязоха на протест заради застрояване. Причината този път е инвестиционно намерение за строеж на висока сграда на бул."Ал. Малинов" и ул."Филип Аврамов". Там има паркинг, върху който може да бъде построена сградата - срещу бл. 11.

Пред bTV живеещи в бл. 11, бл. 1 и бл. 2А се обявиха против строежа на високата сграда, тъй като наоколо вече има един 20-етажен жилищен блок и друг голям блок с няколко входа, чиито обитатели ползват въпросния паркинг. Те настояха паркингът и горичката около него да бъдат запазени, като общината не позволи строеж на мястото им. В случай че инвеститорът постави ограждения на парцела си обаче, живеещите в засегнатите от строителството на 20-етажния блок се заканиха да излязат на ефективен протест на бул. "Цариградско шосе".

Три години и две глоби не стигат за решаване на случай със застрояване край Созопол

Вече над три години тече битката между държавата и частен инвеститор заради строителни дейности на нос Колокита до Созопол. Причината -...

Собственик на терена е компанията "Експо истейт пропърти", която е собственост на областния управител на София Николай Пехливанов, който до скоро беше общински съветник от "Атака", пише в. "Сега". Едноличен собственик на "Експо истейт пропърти" е "Грийнлайф Хоум". На последната фирма пък едноличен собственик е Пехливанов чрез неговата "Н.П. Инвест". Изпълнителният директор на фирмата на Пехливанов - Теофил Петров, обясни, че теренът е придобит "инвестиционно с цел продажба след определено време" и вземайки предвид проблемите с общия устройствен план в квартала, на този етап върху него няма да се строи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че имотът отдавна е частен и не му е издавано разрешение за строителство. "Моето мнение е, че там не бива да се строи в този обем", каза тя. По думите ѝ изграждането на 20-етажна сграда до бл. 11 е допуснато при приемането на устройствения план през 2009 година.

Всъщност от "Архитектура и градоустройство" в Столична община казват, че това е вярно, но има възражения от собственици на съседни жилищни блокове. Ден преди протеста кметът на район "Младост" Десислава Иванчева поиска от главния архитект на София Здравко Здравков да отмени заповедта си за изменение на плана за регулация, с която са удовлетворени исканията на собствениците на имота, където може да се строи 20-етажният блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София