София и Бургас са най-некорумпираните общини

4729
София и Бургас са най-некорумпираните общини

 Днес, 9 декември 2015 г., Асоциация „Прозрачност без граници” официално представи резултатите от „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“. Това е първото годишно сравнително изследване на ключови институции и социални актьори, които изграждат системата на почтено и отговорно управление на местно ниво.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини-областни центрове в България.

ЕБВР: Корупция има там, където няма обществен контрол и силни медии

Зависимостта между пари и корупция е по-голяма в общините, където няма висок обществен контрол, когато няма силни медии. Това е извод ...

В специално изработения за целта „индекс на местната за система за почтеност“, цялата страна е с резултат 3.10 по петобалната система. На първите три места са София и Бургас, с равен резултат, следвани от Стара Загора. На дъното на класацията са Хасково, Варна и Видин, разказва Kmeta.bg.

Индексът на Местната система за почтеност е тригодишна инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. В работата по проекта участват 26 граждански организации-партньори от цялата страна.

Целта на инициативата е не просто да оцени по-добре и по-слабо представящите се местни администрации и структури. Индексът ще създаде основа за обмен на добри практики и развитие на капацитет у всички участници в политическия процес, гражданското общество и бизнеса на местно ниво в българските градове и региони.

Пълните резултати са достъпни на страницата на "Прозрачност без граници".

Корупцията е на власт във всички общини

Все по-лоши са средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция. Това показват анкети и срещи с бизнеса...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com