Учение тества реакция при земетресение от 6,1 по Рихтер в София

1015
Учение тества реакция при земетресение от 6,1 по Рихтер в София
Снимка: iStock/Guliver

Земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения в столични квартали . Това за щастие не е реална ситуация, а сценарий на компютърно подпомагано учение, което се проведе във Военна академия „Г.С. Раковски”.

Компютърно подпомаганото учение „Съвместни усилия“ е за реакция при бедствия и аварии на сформиран оперативен щаб. То се провежда в партньорство между Военната академия, Столична община и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Темата на учението е за действие на щаба на столична община за изпълнение на план за защита при бедствия.

Оповестяване на щаба и вземане на решенията за провеждане на спасителни и неотложни аварийнно-възстановителни работи при земетресение е един от етапите при провеждане на учението. Днес ще се отработят действия при инцидент при енергиен обект, а утре при наводнения.

Най-общо, обясняват експерти защитата от бедствия има 4 етапа: анализ и планиране; превенция и обучение; реакция, и четвърти - възстановяване на нормалната житейска ситуация.

„Столичната община има разработени планове за реакция при кризи за различни бедствия като земетресения, пожар, наводнения, както и за реакция при химически аварии в различни обекти”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че някои от тях са проигравали и досега, но за първи път провеждат подобно учение с такъв мащаб и такава координация. Кметът подчерта, че няма нищо по-добро от това в спокойно време да се направят тренировките, предаде БГНЕС.

„Учението е уникално само по себе си с факта, че се провежда за първи път в този си формат във Военна академия и би било добре да използвано за напред не само от столична община”, каза началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов. Той посочи, че системата би могла да се използва за тестване на плановете на всички общини и областните управи, които имат отношение по действията при авария и бедствие и да се тренират техните щабове във ВА.

„Сигурен съм, че със съвместните усилия до края на годината ще успеем на база на този тест в цялата страна да актуализираме областните и общински планове. Вече говорим за управление на риска, за намаляване на риска от бедствие, не само за реакцията”, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

В изпълнение на мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ общо армията поддържа 94 модулни формирования за различни бедствия, като наводнения, пожарни и др. „В тези модули са ангажирани някъде около 2 000 човека и над 1000 единици специализирани техника”, каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Армията има готовност, ако се наложи и на допълнителни сили и средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София