Родители настояват за законови промени за защита на модела на ТУЕС

2130
Родители настояват за законови промени за защита на модела на ТУЕС
Снимка: ТУЕС

За незабавни законови промени, които да запазят успешния образователен модел на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС), настояха родители на учениците на пресконференция днес в София. Това е необходимо, за да остане училището в структурата на Техническия университет – София (ТУ – София).

Родителите настояват да се запази организацията на учебния процес и програмата в ТУЕС, както и назначаването на преподавателите и директорите чрез конкурс от Ректора на Техническия университет.

553 родители на ученици в ТУЕС подписаха миналата седмица Отворено писмо до МОН с настояване за намиране на нормативно решение за запазване на успешния образователния модел на училището.

Онлайн петицията със същото искане е подписана от почти 5 000 души – предимно завършили училището, които днес заемат ключови позиции в ИТ сектора, както и от родители и представители на компании.

Технологическото училище "Електронни системи" остава към Техническия университет

Няма да се промени статутът на Технологическо училище „Електронни системи“ (ТУЕС), училището остава към Техническия униве...

На пресконференцията днес представители на Обществения съвет на ТУЕС от името на родителите, подкрепени от Асоциацията на завършилите ТУЕС и представители на ИТ бизнеса, обявиха исканията си към Министерство на образованието и науката.

В допълнение, днес в МОН ще бъдат внесени и писма в подкрепа на запазването на модела на училището от повече от 50 ИТ компании, които са настоящи и бъдещи работодатели на професионалисти, завършили ТУЕС.

Опасенията за промяна на модела на работа на ТУЕС се изостриха, след като през август 2017 г. МОН изпрати искане директорът на ТУЕС към ТУ-София да бъде преназначен от сегашния си работодател ТУ – София към местното поделение на МОН – Регионално управление на образованието, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

Този на пръв поглед формален ход ще доведе на практика до изваждане на училището от структурите на ТУ-София. Така ще се стигне до заличаване на успешния образователен модел на училището, доказал се през последните 30 години, който включва гъвкава учебна програма и специфичен учебен план, съгласуван с ТУ-София, университетски преподаватели и преподаватели професионалисти от водещите развойни фирми в България, достъп до лабораториите и научно-техническите ресурси на ТУ-София, дипломни защити пред академична комисия.

Ако бъдат прекъснати трудово-правните отношения на директора и учителите с ТУ-София, ще бъде прекъсната изцяло и юридическата връзка на училището с Техническия университет. Вследствие на това ТУЕС няма да може да има гъвкава учебна програма и специфичен учебен план, който отразява най-новите тенденции в ИТ сектора.

Проблеми с елитно училище заради новия училищен закон

Новият училищен закон се превърна в причина за поредно недоволство и скандал относно статута на популярно училище. Става въпрос за Техн...

Сегашните преподаватели от ТУ-София няма да продължат работата си за ТУЕС. От една страна, заради ограниченията, поставяни с изискването за педагогическа правоспособност в ЗПУО, от друга – заради лишаването им от условията на академични преподаватели и загубата на академичните им звания.

Професионалистите от компании, които преподават в ТУЕС, не биха имали интерес да продължат работата си и заради ограниченията, които ще се наложат върху учебната програма и невъзможността да преподават свободно най-новите и авангардни технологии.

Училището и учениците ще бъдат лишени и от значими придобивки като достъп до лабораториите и базата на ТУ-София, привилегиите за прием в университета, както и от важния за професионалната им квалификация дипломен проект, защитаван пред академична комисия.

По всеобща оценка на ИТ бизнеса, ТУЕС е водещо ИТ училище и неговите възпитаници са сред най-търсените професионалисти. Ученици на ТУЕС традиционно печелят призове от национални и международни състезания по програмиране, компютърни мрежи, роботика, вградени микрокомпютърни системи и др.

В училището се обучават ученици в специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“. Ежегодно се приемат общо 4 паралелки нови ученици. През 2017 г. ТУЕС беше четвъртото най-желано училище след 7 клас и най-желаното технологично училище в София. Тази година ТУЕС ще отбележи своя 30-годишен юбилей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование