НАТО експулсира седем руски дипломати

3975
НАТО експулсира седем руски дипломати
Снимка: Getty images/Guliver

НАТО реши днес да изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души - от 30 на 20 служители.

Борисов разпореди на посланика ни в Москва да се прибере в София

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бой...

Припомняме, че през 2015 г., година след като замрази военното си сътрудничество с Русия, организацията обяви, че свива максималния ѝ размер от над 50 души до 30, колкото е ограничението за страните партньори.

"Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции", коментира Столтенберг. "Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени", добави той.

Генералният секретар поясни, че и с намаления състав на руската мисия ще остане възможна работата по подготовката на следващо заседание на Съвета НАТО-Русия. Ще продължим да работим за смислен диалог, допълни той.

Днешните мерки на НАТО са част от световната реакция на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с боен газ. По данни на НАТО досега над 140 руски дипломати са били прогонени от над 25 държави от пакта и техни партньори.

Външно министерство: Няма да гоним руски дипломати

"Към момента няма промяна. България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната". Това заявиха за БГНЕС от министерството ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com