Фетел е най-младият трикратен световен шампион

13628
Фетел е най-младият трикратен световен шампион

Велик финал на велик сезон. Себастиан Фетел премина през ада още в четвъртия завой след старта, за да прегърне световната титла на финала. Макар да завърши на шеста позиция, Фетел изпревари Фернандо Алонсо с 3 точки в генералното класиране (281 срещу 278 точки) и името му вече стои редом до тези на най-великите в спорта.

Победата на Дженсън Бътън с McLaren вероятно ще е най-незабележимата в последните 2 години. Но да отдадем заслуженото на Бътън и отличното му пилотиране, което го изведе до третия му успех за сезона.

Най-лудото състезание, най-напрегнатото, най-непредвидимото... Каквото и определение да сложим на бразилската надпревара, то няма да е пълно и изчерпателно. Със сигурност това ще е състезание, което ще влезе в историята на Формула 1. Като драма и развитие. И като факта, че тук Фетел спечели третата си световна титла, за което му бе достатъчна и 6-а позиция на финала. По този начин Себастиан Фетел се нареди до едни от най-великите имена в историята на спорта: Джак Брабам (1959, 1969 и 1966 г.), сър Джеки Стюърт (1969, 1971 и 1973), Ники Лауда (1975, 1977 и 1984), Нелсън Пикет (1981, 1983 и 1987) и Аертон Сена (1988, 1990 и 1991). Четири поредни (плюс тази от 1951 г.) титли има Фуан Мануел Фанджо (1954, 1955, 1956 и 1957 г.), а пет поредни (плюс тези от 1994 и 1995) – Михаел Шумахер (2000, 2001, 2002, 2003 и 2004). Това, което го прави единствен сред тези велики пилоти, е фактът, че е най-младият 3-кратен световен шампион.

Тепърва ще се прави анализ на всичко, на което станахме свидетели. Но вероятно и след седмица най-добрите коментатори и анализатори във Ф1 няма да са готови със своите материали, описващи състезанието. Дори и Мартин Брандъл, коментатор на Sky Sports каза, че никога в кариерата си не е гледал такова състезание, а беше едва 24-ата обиколка!

А невероятната драма, трилър, война, битка... всичко в едно, започна в четвъртия завой, когато Себастиан Фетел „сряза“ завоя пред носа на Бруно Сена, в резултат на което се завъртя и като по чудо не бе ударен от друг болид. Фетел се озова на последна позиция със силно повреден болид. И въпреки това, преминавайки през различни обрати и 4 пъти през бокса, Фетел закара болида си до финала и триумфира с най-сладката от трите си световни титли. Три поредни са и титлите на Red Bull при конструкторите.

Дъжд, съхо, дъжд... Очаквахме го, но не и подобен развой на състезанието. Трябва да се отдаде заслуженото и на Фернандо Алонсо, който даде абсолютно всичко от себе си, за да подари на Ferrari още една титла. Но не беше писано да стане днес. Той финишира втори, следван от съотборника си Фелипе Маса. За 13-и път Алонсо се качи на почетната стълбичка този сезон, но в крайна сметка остана на 3 точки зад Фетел.

Накратко ще маркирам и някои важни моменти, които също ще се запомнят. Със седмото си място на финала Михаел Шумахер каза сбогом на милионите си фенове. Люис Хамилтън също каза сбогом на отбора си, но не по начина, по който искаше. Люис и Нико Хюлкенберг си спретнаха невероятен дуел начело на колоната, но в 48-я тур пилотът на Forсe India „изпусна“ болида си, който се поднесе и удари McLaren-а на Хамилтън. Последният напусна състезанието, а Нико продължи. Бе наказан с минаване през бокса, но въпреки това успя да стигне до 5-а позиция на финала. Трети в генералното класиране завърши Кими Райконен.

И за да има от всичко, финалът на надпреварата бе зад кола за сигурност (втора, след като за пръв път излезе в 24-я тур и събра колоната). В предпоследната обиколка Пол ди Реста се удари на старт-финалната права. Така пилотите завършиха зад колата за сигурност и с много ниско темпо. За да започне партито в чест на Себастиан Фетел.

Каквото и да се каже за този старт, сигурен съм в едно: Себастиан Фетел направи невероятно пилотиране и абсолютно си заслужи титлата. Миналата седмица в САЩ отново изпревари цялата колона, както го направи и сега. Той търпи критики най-вече поради факта, че геният на Ейдриън Нюи му е дал в ръцете най-добрия болид. Но Фетел е невероятен пилот. А вече и велик шампион.

Предварително класиране в GP на Бразилия

Дженсън Бътън, McLaren-Mercedes

Фернандо Алонсо, Ferrari

Фелипе Маса, Ferrari

Марк Уебър, Red Bull Racing-Renault

Нико Хюлкенберг, Force India-Mercedes

Себастиан Фетел, Red Bull Racing-Renault

Михаел Шумахер, Mercedes F1

Жан Ерик Верн, STR-Ferrari

Камуи Кобаяши, Sauber-Ferrari

Кими Райконен, Lotus-Renault

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com