Прясно агнешко месо - да изберем

1616
Прясно агнешко месо - да изберем
Снимка: БГНЕС

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното:

  • млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална възраст 3 месеца;
  • младо агне (вече „отбито“ от мляко и прехвърлено на фуражи) - от 3 до 5 месеца;
  • младо охранено и вече „тревопасно“ агне – 6–8 месеца;
  • класическо агнешко - от агне на 8 до 12 месеца;
  • шилешко – от шиле или „възрастно“ агне на 12–14 месеца.

Млечното агнешко се счита за най-крехкото и меко. 100 грама съдържат 192 kcal. Освен това количеството холестерол е няколко пъти по-ниско в сравнение с говеждото и свинското месо.

Младото агнешко месо съдържа голямо количество полезни витамини и минерали, незаменими аминокиселини и протеини. То е ценен източник на цинк, който е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система. Има мек розов оттенък. Колкото по-старо е агнето, толкова по-тъмно е месото. Що се отнася до специфичната миризма, тя е присъща само на месото на възрастни индивиди. Истинското агнешко има приятен фин аромат.

Видове агнешко месо

Врат

Евтино месо с богат вкус. Използва се за приготвяне на бульони, пържоли и печено. Двойното вратно филе е подходящо за шпиковане. Препоръчително е да се подложи на продължителна топлинна обработка.

Бон филе

Много мека и фина част. Използва се за приготвяне на шишчета и други ястия на грил или скара. Подходящо за краткотрайна обработка при високи температури. Има отличен вкус и аромат.

Плешка

Използва се активно в кухните по целия свят. Най-често се пече цяла на фурна. Подходяща и за готвене на части. Перфектно се допълва със зеленчуци и ориз. Доста меко месо, но все пак малко по-твърдо от задното бутче.

Гръб

С фина структура и почти пълна липса на мазнини. Препоръчва се за обработка при високи температури, времето за термична обработка е минимално. Може да се използва за печене или пържене, както и за шишчета. Най-често - за котлети.

Гърди

Евтино месо с високо съдържание на мазнини. Може да се пече с костите. Използва се за задушаване (задължително се отделя от костта и се нарязва на ситно), приготвяне на супи, яхнии, пилаф (с ориз) и други ястия. Отличава се със своята сочност и наситен вкус.

Бут

Съдържа минимум кости и мазнини и се отличава със своята сочност. Често бутчето се пече цяло. Филето е подходящо за пържоли и печене на скара. Джоланът е подходяща съставка за ястия от италианската или азиатската кухня.

Рагу

За приготвяне на рагу се използва месо от врат, гърди и джолан. Отличава се с високо съдържание на мазнини, сочност и богат аромат.

Как да изберем?

Висококачественото агнешко е еластично, с нежен розов оттенък. Мастните ивици са бели. Пожълтяването им показва, че не е агнешко, а овче или дори старо овнешко. Яркочервеният оттенък на месото също означава, че овенът или овцата са били най-малко на две години по време на клането.

Можете да определите свежестта, като натиснете месото с пръст. Ако формата му се възстанови бързо, значи е с високо качество. Но в случай, че ямката се запази дълго време, трябва да откажете покупката. Свежестта на агнешкото може да се определи и по миризмата. Тя трябва да е приятна, без признаци на плесен и гнилостни процеси.

Как се готви агнешко?

Можете да подчертаете вкуса му, като използвате сосове със сладък и кисел вкус. За марината се използват мляко, кисело мляко и сметана. Най-добрите подправки за агнешко месо са чесън, розмарин, джинджифил и босилек. Преди пържене парчетата месо могат да се потопят в тесто или да се овалят в галета. При задушаване може да добавите сушени кайсии, сини сливи, семена от нар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com