Историята на Renault във Ф1 (част 2)

6268
Историята на Renault във Ф1 (част 2)
Успехът на Кими Райконен в Австралия ни накара да обърнем по-сериозно внимание и да се опитаме да направим една ретроспекция на над 35-те години, през които Renault е основен фактор във Ф1.

Тази година е последната в ерата V8. През 2014-а година Формула 1 ще влезе в може би най-радикалния период, касаещ техническите правила и най-вече задвижването, което вече ще се осигурява от V6 турбо двигател и електрически мотори, която комбинация ще гарантира същата мощност като на V8 двигател, но с около 40% по-нисък разход на гориво.

Затова сега първо ще представим действащите в момента правила, касаещи двигателите, а накрая ще ви представним и основните разлики между настоящия двигател и този, който ще революционизира Ф1 през 2014 година.

Архитектура на двигателя:

  • Двигателят трябва да е 4-тактов, 2,4-литров V8, с ъгъл между цилиндрите (V) от 90 градуса.
  • Скоростта на въртене на коляновия вал не трябва да надвишава 18 000 об/мин.
  • Двигателите трябва да са атмосферни. Принудителното пълнене е забранено.
  • Манимално тегло 95 кг.
  • Двигателите трябва да имат два входящи и два изходящи клапана на цилиндър.
  • Диаметърът на цилиндъра не трябва да надвишава 98,0 мм.
  • Не се разрешават входящи и изпускателни системи с променлива геометрия, нито променлива фаза на газоразпределение, нито системи за променливо време на отваряне на клапаните.
  • С изключение на електрическите горивни помпи, помощните компоненти към двигателя трябва механично да се задвижват от двигателя, като съотношението на въртене е фиксирано спрямо това на коляновия вал.
  • Позволява се само един горивен инжектор на цилиндър, който трябва да впръсква горивото отстрани или върху горната част на входящия порт.

KERS и рекуперация на енергия:

  • С изключение на един напълно зареден KERS, общото количество на възстановената енергия на борда на болида не трябва да надвишава 300 kJ. Всеки от които може да се възстановява със скорост по-голяма от 2 kW, не трябва да надвишава 20 kJ.
  • Максималната мощност, в или при отдаване, на всеки KERS не трябва да надвишава 60 kW и освободената от KERS енергия не може да надвишава 400 kJ на обиколка.

Контрол на въртящия момент:

  • Единственият начин, по който пилотът може да контролира въртящия момент на двигателя, е чрез един монтиран крачен педал (газ).
  • Оформящата карта на педала на газта в ECU блока може да бъде свързана само към типа гуми, поставени на болида: една карта за сухи гуми и една карта за интермедия или мокри гуми.
  • Контролът на двигателя не може да се влияе от позицията на съединителя, движението или работата му.
  • Работата на празен ход на двигателя не може да надвишава 5000 об/мин.

Изпускателна система:

  • Изпускателната система е определена като част от шасито и не подлежи на правилата, касаещи двигателните компоненти (например материали).
  • Изпускателната система може да е съставена от не повече от два изхода, като и двата трябва да са с насочени назад ауспухови тръби, през които трябва да минават всички газове.

Запалване и стартиране:

  • Допълнително устройство, временно монтирано към болида, може да се използва за стартиране на двигателя на стартовата решетка и в боксовете.
  • Стартирането на двигателя може да се извършва само от една бобина и свещ на всеки цилиндър.
  • Автомобилът може да е оборудван със система за изключване на двигателя, за да се предотврати опасността болид, участвал в инцидент, да остане с работещ двигател. Всички подобни системи трябва да са настроени да изключат двигателя след не повече от 10 секунди след задействането им.

Горивни&маслени системи:

  • Горивото на борда трябва да е разположено между предната част на двигателя и гърба на пилота.
  • Резервоарът трябва да е единична гумена камера, съответстваща или по-голяма от спецификациите на ФИА.
  • Горивото на борда не може да бъде с по-ниска от 10 градуса по Целзий температура спрямо външната температура.
  • Участниците трябва да гарантират, че по всяко време на състезателния уикенд от автомобила може да бъде взет 1 литър гориво за проба.
  • Всички маслени резервоари трябва да са позиционирани между предната ос и задната част на напречно разположената скоростна кутия.

Maтериали:

  • Правилата за материалите, от които е направен двигателят, са по-строги спрямо тези за останалите материали в конструкцията на болида. Казано общо, конвенционалните технологии са задължителни, а „екзотичните“ материали забранени.

Електроника за контрол:

  • Всички компоненти на двигателя, скоростната кутия, съединителя, диференциала и KERS, в допълнение към всички свързани с тях задвижващи механизми, трябва да се контролират от Standard Electronic Control Unit (SECU), доставян от избран от ФИА доставчик и отговарящ на стандартите на ФИА.
  • SECU може да се използва само с одобрен от ФИА софтуеър и може да бъде свързан единствено с окабеляващата верига на контролния блок, сензори и задвижващи механизми по начин, одобрен от ФИА.

Използване на двигателя (Спортен правилник)

  • Освен, ако не пилотира за повече от един отбор, всеки пилот не може да използва повече от осем двигателя през сезона. Осемте двигателя може да се използват във всяко състезание, когато се налага смяна.
  • Ако пилот използва повече от осем двигателя, той ще бъде наказан с преместване с 10 места назад на стартовата решетка в първото състезание, по време на което се използва допълнителен двигател. Ако бъдат сменени два двигателя по време на едно състезание, пилотът ще бъде наказан с преместване с 10 места назад на стартовата решетка за въпросното състезание и с 10 места назад на следващото състезание.
  • Ако двигател бъде сменен в съответствие с Точка 34.1 (след квалификация), двигателят, който е сменен, не може да се използва в нито една друга квалификация или състезание след това, с изключение на последното състезание от шампионата.
  • Двигателите са запечатани и обозначени от ФИА, монтирането им в болида се заявява и се следи от техническия екип на ФИА. Двигателят се отчита като използван веднага, след като транспондер в болида покаже, че той е напуснал алеята пред боксовете.
  • Между състезания, фланците на изпускателната система се запечатват с цел двигателят да не може да бъде стартиран (или тестван на динамометър).

Хомологация на двигателя (Спортен правилник):

  • Спрямо въведените през 2007 правила, във Формула 1 могат да се използват само хомологирани двигатели. Основата на хомологацията са характеристиките на двигателя, използван по време на GP на Япония през 2006.
  • От този момент насетне не са правени фундаментални промени по техническите характеристики на двигателите и не се разрешават промени без съгласието на ФИА, което може да бъде дадено след консултация с всички доставчици на двигатели.

Не се позволяват подобрения по динамичните характеристики на двигателите. Промени се одобряват, за да се улесни монтирането на двигателя в различните болиди или по причини, касаещи надеждността.

Lotus показа новия си болид

Lotus e първият отбор, който представи новия си болид Е21 за сезон 2013. Представянето беше онлайн от базата на отбора в Енстън. Презен...

V8 vs V6: ПРЕГЛЕД

 

 

V8

V6

Конфигурация

2,4L V8-90°, 98 мм диаметър на цилиндъра

1,6L V6-90°, 80 мм диаметър нацилиндъра, стандартно закрепване към шаси и скоростна кутия

 

Брой цилиндри

8

 

6

Работен обем

2400 куб. см

1600 куб. см

Брой клапани

32

24

Райконен взе първото състезание от новия сезон на Формула 1

Финландецът Кими Райконен с Лотус триумфира в първата надпревара от Формула 1 за сезона. Той бе най-бърз от всички в Гран при на Авст...

Маса

95 кг

155 кг без съхранение на енергия

Разрешено количество гориво за състезание

Неограничено, но обикновено 160 кг

100 кг (-35%)

Максимален горивен поток

Неограничен, но обикновено 170 кг/ч

100 кг/ч (-40%)

Ограничение на оборотите

18 000 об/мин.

15 000 об/мин.

Входящ въздух

Атмосферен

Торбо, едноетапен компресор и едно етапна турбина за изгорелите газове

Историята на Renault във Ф1

Renault Sport F1 е спортното поделение, създадено от Renault да представлява интересите му във FIA Formula One World Championship и е н...

Изпускателна система

Две ауспухови тръби

Една ауспухова тръба (през капака на двигателя)

Гориво

Индиректно впръскване на горивото

Директно впръскване на горивото

Мощност на двигател с вътрешно горене

>750 к.с.

Приблизително 600 к.с.

Система за регенерация на енергия

Kinetic Energy Recovery System (KERS), способна да съхранява 400 kJ за максимала мощност 60 kW, еквивалентни на допълнителни около 80 к.с. за 6-7 секунди на обиколка.

ERS-K (Kinetic Energy Recovery) и ERS-H (Exhaust heat recovery system by E-turbo)

 

Макс. мощнос,т използвана за ускорение или спиране на болида чрез ERS-K не трябва да надвишава 120 kW (около 160 к.с.), докато подаването на мощност от MGUK към ES не трябва да надвишава 2 MJ във всяка една обиколка. Освободената енергия от ES към ERS-K не трябва да надвишава 4 MJ във всяка една обиколка (около 33 сек на обиколка).

Няма ограничение от и към ERS-H

Брой двигатели за един пилот през годината

8

5

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...