Жак Рох омекна по отношение на борбата

6566
Жак Рох омекна по отношение на борбата

Решението на легендата на българската и световна борба и президент на нашата Федерация по борба Валентин Йорданов да върне златния си олимпийски медал в знак на протест срещу готвеното изключване на борбата от Олимпийските игри получи официален коментар от президента на Международния олимпийски комитет Жак Рох.

В специално писмо до Йорданов белгиецът надълго и нашироко е отговорил на Йорданов и на неговия драстичен жест. "Съжаляваме, но уважаваме решението ви", пише в първото изречение белгиецът. И продължава с дълго разяснение, в което никъде не отписва борбата от олимпийското движение. Добавя също, че древният спорт има силни страни и славна история, но и необходимост от спешни промени, пише БГНЕС.

МОК веднъж вече реагира на протеста на Йорданов, предизвикан от препоръката на Изпълкома на организацията да се извади борбата от програмата на Олимпиада 2020. Говорител на комитета обяви, че медалът е получен, но класирането от Атланта 1996 няма да се променя. Тонът беше леко надменен, но явно за кратко, защото впоследствие световни медии дадоха ход на огромно недоволство срещу МОК, включително и политическо, най-вече от страна на великите сили САЩ и Русия. В Щатите дори 33-ма сенатори също гневно писаха на Жак Рох в защита на борбата.

Междувременно примерът на Йорданов беше последван и от други асове от тепиха. А десетки телевизии от 4 континента направиха интервюта с олимпийския, 7-кратен световен и 7 пъти европейски шампион. Серията от заявки за срещи с рекордьора по титли в родния спорт така и не спира, като поредната е от германското списание "Шпигел". Видимо високите децибели и мащабността на недоволството е накарало Рох да хване перото.

"Решението за борбата не е окончателно", пише белгиецът, който е най-влиятелният човек в световния спорт. "Предстои ново заседание на нашия изпълком в Санкт Петербург през месец май и сесия на МОК в Буенос Айрес за последен вот по въпроса през септември".

Изпълкомът на БОК защити борбата с декларация

Изпълкомът на Българския олимпийски комитет (БОК), ръводен от председателя Стефка Костадинова, излезе днес със становище по повод пре...

Валентин Йорданов е отговорил след 24 часа на Рох. "Изразих задоволството си, че гласът на милионите, занимаващи се с борба по света, и 180-те национални федерации на най-древния спорт вече се чува от МОК", заяви за "Труд" президентът на родната централа. "И изразих искрената си увереност, че в крайна сметка съвместно ще направим най-доброто, за да продължим славната олимпийска история на борбата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com