Изпълкомът на БОК защити борбата с декларация

7740
Изпълкомът на БОК защити борбата с декларация

Изпълкомът на Българския олимпийски комитет (БОК), ръводен от председателя Стефка Костадинова, излезе днес със становище по повод препоръката на Международния олимпийски комитет (МОК) за изваждане на борбата от Олимпийските игри през 2020 г., предаде Стандарт нюз.

"Българският олимпийски комитет изразява голямата си загриженост по повод препоръката на Изпълнителното бюро на МОК борбата да бъде извадена от основния списък на спортовете в Олимпийската програма през 2020 г.", се чете в декларацията, подписана от Костадинова.

Борбата бе включена в първите европейски игри

Борбата бе включена в програмата на първите европейски игри в Баку (Азербайджан) през 2015 година, предаде БГНЕС. За това се договорих...

"Съвременните Олимпийски игри са силни не само с постиженията на спортистите, но и със съхраняване на Олимпийския дух, история, традиции и уважение към създателите на Олимпийските игри и Олимпийското движение. Всяко посегателство към борбата като спорт от древността и Първите олимпийски игри в Атина през 1896,  е нарушаване на тези принципи. Олимпийските игри са феномен и е изключително важно да се зачита тяхната история и традиции.  Спортът борба, който е неизменна част от игрите от античността до наши дни, трябва да остане част от тях в името на паметта на основателите на Олимпийското движение. Промените в програмата не трябва да са за сметка на историята на Олимпийското движение и Олимпийската традиция. Борбата е  най-успешният олимпийски  спорт в България. Първият златен олимпийски медал за България, спечелен в борбата от Никола Станчев в Мелбърн 1956, последван от легендите на българската борба Боян Радев, Валентин Йорданов и много олимпийски медалисти до днес и сребърният медал на Станка Златева в Лондон 2012, дават повод на българите за гордост и съпричастност към олимпийската идея.

Решението беше посрещнато с голямо недоволство от българските спортисти и спортни деятели. Десетки шампиони и стотици състезатели и деятели на борбата и хора от различни сфери на обществото се обърнаха за съдействие към БОК. Напълно разбираме разочарованието и емоциите на нашите спортисти, които в крайна сметка ще страдат от такова решение. От тяхно име Българският олимпийски комитет настоява за преразглеждане на препоръката. Нашата съпричастност към принципите и идеалите на Олимпийското движение е безспорна и в името на тези принципи вярваме, че Борбата винаги ще бъде част от Олимпийските игри", завършва декларацията.

На 20 март от 11 ч. БОК ще проведе в гранд-хотел „София” своето отчетно общо събрание. Дневният ред е следният: 1. Приемане на отчета за дейността на БОК през периода април 2012 - март 2013 г.; 2. Приемане на счетоводния отчет и доклада на одитора за 2012 г.; 3. Приемане доклада на контролния съвет за периода април 2012 - март 2013 г.; 4. Приемане на програма за дейността на БОК за 2013 г.; 5. Приемане на бюджет на БОК за 2013 г.; 6. Освобождаване и приемане на членове на БОК; 7. Разни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com