Община Стара Загора стартира система за разделно събиране

1298
Община Стара Загора стартира система за разделно събиране
Снимка: Община Стара Загора

Започна разполагане на кафяви контейнери от 1100 л, предназначени за разделно събиране на биоразградими зелени отпадъци. Инициативата се осъществява съвместно с ДЗЗД „Грийн Партнърс – БКС“ – оператор на дейностите по чистотата на територията на общината.

Разделно събраните растителни отпадъци ще бъдат извозвани за рециклиране чрез компостиране до Компостиращата инсталация на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на с. Ракитница.

В кафявите контейнери могат да бъдат поставяни всички видове градински (зелени) отпадъци – цветя, трева, листа, остатъци от подрязване на храсти, лози, дървени стърготини и други подобни.

С цел производство на качествен компост, в кафявите контейнери не бива да се изхвърлят отпадъци като полиетиленови торби, пелени, санитарни продукти, торбички за прахосмукачки, угарки от цигари и пепел, сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кожа, кости, битова смет, косми, вълна, пера, както и рециклируеми отпадъци от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло.

Община Самоков разполага с нови компостери

Община Самоков разполага с нови компостери, компост ускорители и кошчета за разделно събиране на битови отпадъци. Доставката е по демо...

В първия етап на развитие на системата за разделно събиране на зелени отпадъци в Стара Загора ще бъдат разположени 150 бр. контейнери. Съдовете за разделно събиране на зелени отпадъци се разпознават лесно. Те са пластмасови контейнери с капак тип „ракла“, в кафяв цвят, и имат надпис „Само за растителен отпадък“.

Контейнерите ще бъдат разположени в близост до места, където се генерират най-големи количества зелени отпадъци – паркове, градини, стадиони, зелени площи на учебни и детски заведения, обществени и бизнес обекти, както и градини на жилищни сгради.

Списък с местонахождението на съдовете за разделно събиране на растителни отпадъци ще бъде публикуван на интернет страницата на Общината, след като бъдат разположени всички. Обслужването на контейнерите ще се извършва със специализирана техника по график два, три или повече пъти седмично в зависимост от степента на запълване.

Община Стара Загора призовава гражданите към отговорно отношение и ползване на контейнерите само за отпадъците, за които са предназначени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора