БНБ засилва контрола за кредитите към свързани лица

6885
БНБ засилва контрола за кредитите към свързани лица
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) ще усили контрола по отношение на кредитите, които търговските банки отпускат на свързани с тях лица. Това решение е взето от Управителния съвет (УС) на БНБ.

Съгласно решението, цитирано от в. "24 часа", на всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат пред БНБ за такива новоотпуснати заеми. За целите на отчетността размерът им ще се определя по брутната им балансова стойност, предвижда наредбата. Въвеждат се изисквания към вътрешните правила и процедури на банките, по които те ще се одобряват, следят и контролират. Така и банките, и банковият надзор ще следят рисковете, свързани с този вид кредитиране.

Втората стенограма за КТБ: Паника кога лъжат банките и на кого да плаща държавата за КТБ

Президентството публикува втората стенограма от срещите през 2014 г. на политическите лидери, ръководството на БНБ и президента Росен П...

Според правилата един заем се определя като "вътрешна експозиция", когато получатели на вземането са администратори на банката, акционери с над 10% дял в нея, фирми, чиито представители са членове на управителния или надзорния съвет на банката, която отпуска заема.

По специалния ред ще се кредитират и фирми, собственост на съпрузи, братя, сестри и роднини по права линия на собственици или мениджъри в банката. Изискванията ще се прилагат и към компании, в които банката кредитор участва в управлението или има мнозинство.

Под лупа ще се контролират и заеми към посредници, които действат за сметка на свързаните лица.

Целта на надзорната мярка е да не се допусне концентрация на кредитната дейност в определени свързани лица, както и да се пресекат практиките за източване на банки чрез раздаване на заеми на свързани с нея кредитор лица. Няма да се допуска договаряне на по-изгодни условия за отпускането на заема, отстъпки при гаранциите за него или при инструментите за погасяването му.

Собственият капитал и печалбата на банките намаляват

Собственият капитал в баланса на българската банкова система е намалял с 1,6% към края на април тази година на месечна база. Това показ...

Припомняме, че именно кредитирането на свързаните лица в България беше посочвано на няколко пъти от ЕК и МВФ като причина за тревога. Последният такъв случай беше когато Брюксел ни включи в списъка със страни с прекомерни макроикономически дисбаланси. През тази година излязохме от този списък, макар и на много тънък косъм. Припомняме и, че през тази седмица финансовият министър Владислав Горанов официално внесе писмо, че България иска да влезе в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика