Бойко Борисов обеща да спре корупцията в ТЕЛК

1274
Бойко Борисов обеща да спре корупцията в ТЕЛК
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който преди ден разпореди изтегляне на наредбата за медицинската експертиза, която е част от подготвяната реформа в ТЕЛК, обяви в сряда, че целта на промените не е да бъдат ощетени хората с увреждания, а да бъде пренасочен ресурс от фалшиви решения към реално нуждаещите се.

Той направи изявлението си след заседанието на Министерския съвет, докато пред сградата течеше голям протест на организации на хора с увреждания.

Хиляди хора с увреждания излязоха на протест срещу реформата в ТЕЛК (ВИДЕО)

Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в сист...

Според премиера проблемът с пенсиите за инвалидност започва именно в комисиите, определящи процента на инвалидност, от който зависи и размерът на пенсията. Ден преди планирания национален протест на хората с увреждания здравното министерство изтегли промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността.

"Целта беше да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. От години работим прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които са на протеста. Разбирам тяхната болка, но те са и наши съюзници. Това, върху което колегата Симеонов (бел. ред. - вицепремиерът Валери Симеонов) със своите експерти работи от 5 месеца, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи така, че средствата от тези фалшиви ТЕЛК-ове да останат за тези, които действително имат нужда от тях. Най-малко не сме мислили на някого да навредим. Точно обратното. Корупционните схеми в ТЕЛК-овете не могат да продължават", заяви Борисов.

Борисов каза още, че тези 1.7 млрд. лв., който сега отиват за инвалидни пенсии, няма да бъдат намалени. По настояване на коалиционните партньори от "Обединени патриоти" в управленската програма на кабинета е записано, че всички пенсии ще бъдат увеличени, след като се "преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии".

Борисов увери, че утре и в следващия ден протестиращите ще могат да се срещнат със социалния министър Бисер Петков, както и с вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев. Заедно с тях ще могат "точка по точка, детайл по детайл да обсъдят всяко едно нещо, което ги тревожи".

По разпореждане на Борисов МЗ оттегля промените за медицинската експертиза

По изрично указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com