По разпореждане на Борисов МЗ оттегля промените за медицинската експертиза

3521
По разпореждане на Борисов МЗ оттегля промените за медицинската експертиза
Снимка: БГНЕС

По изрично указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на социалната политика Бисер Петков, Министерството на здравеопазването изтегля предложения Проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Предлаганите промени бяха предложени от медицинската гилдия и националните консултанти“, посочи той.

„Целта на МЗ не е да ощетява правата на инвалидите, а точно обраното - да въведем справедливост, да прилагаме субективизъм, да завишим контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса“, заяви министър Ананиев, цитиран от Фокус.

МЗ предлага мащабни промени в ТЕЛК процедурата

Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно намалената работоспособност/степен на увреждане. Отпада изискването лекарит...

След реакцията на организациите на инвалидите решихме да ги поканим на среща, за да започнем диалога, който го искахме още преди да качим нормативните актове на сайта на МЗ, допълни той.

„Разбрахме, че организациите на инвалидите приемат поканата ни за среща. По всяка вероятност ще бъде в петък в 10.00 часа“, посочи той.

„По всяка вероятност ще има протест, доста автобуси се движат към момента към столицата“, коментира министър Ананиев.

„Идеята ни е да повишим ефективността на разходване на средствата, с което ще увеличим, както обема, така и качеството на медицинската експертиза“, заяви министърът.

Планираните изменения притесниха хиляди хора с увреждания и доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните им придобивки и ще намалят доходите им.

Болните от диабет искат да получат възможност за пожизнен ТЕЛК

Болни от диабет настояват да получат възможност за пожизнен ТЕЛК. Заболяването е нелечимо, но въпреки това пациентите минават през прео...

Основно притеснение на хората с увреждания е, че с посочването само на едно водещо заболяване в медицинската експертиза, съпътстващите болести ще бъдат пренебрегнати при определянето на процента неработоспособност.

„Другите ще бъдат само изброени, но няма да носят процент и общият процент ще спадне много значително, а от този процент зависят социалните придобивки и пенсията”, обясни д-р Боряна Холевич, представител на ТЕЛК.

Според синдикатите близо 84 на сто от хората получават инвалидна пенсия под линията на бедност. Част от тях не успяват да покрият разходите за лекарства и да платят сметките за ток. Готвените промени очакват да ги затруднят още.

„Там където са останали сами в семейството, а имаме много такива случаи, просто няма да могат да съществуват”, обясни Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България, предаде бтв.

Хората с увреждания обявиха, че не са против реформи, които да ограничат злоупотребите с инвалидни пенсии, но настояват те да се правят внимателно така, че да не засягат тези, които наистина страдат от тежки заболявания. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com