Хиляди хора с увреждания излязоха на протест срещу реформата в ТЕЛК (ВИДЕО)

3665
Хиляди хора с увреждания излязоха на протест срещу реформата в ТЕЛК (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, въпреки че вчера (10 април) здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската експертиза ще бъдат оттеглени.

Хората с увреждания искат прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Има и опасения, че въвеждането на т.нар. "оценка на работоспособността" ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия.

"Днес сме тук, за да изразим волята на хората с увреждания, че над половин милион българи не са забравени", заявиха организаторите. Те припомниха, за изтеглените вчера промени, но добавиха:

"Това не е повод за радост, искаме подкрепа и гаранция за всички политики, които са за хората с увреждания. Искаме това, което се прави за нас - да се прави с наше участие. Всички да се обединим около зачитане на европейските практики в тази област".

Пред репортер на Аctualno.com протестиращите заявиха, че оценката на работоспособността трябва да бъде разглеждана с нов подход. Те са доволни от оттеглените промени в Наредбата за медицинската експертиза, но по думите им предстоят тежки и сложни преговори. От представителните организации на и за хората с увреждания заявиха и че, ако не бъдат чути, ще предстоят още протестни акции.

Сред исканията на протестиращите са и достъпно здравеопазване, рехабилитация и реформи, които ще ограничат корупционните практики и ще гарантират ефективното харчене на пари.

"Ние сме твърдо "против" реформи, които отнемат правата ни. Днес ние казваме "не" на реформите, отнемащи права", заявиха недоволните граждани.

Хората с увреждания излизат на национален протест

Организациите на хора с увреждания излизат на национален протест заради нова наредба, която включва промени в правилата на трудово-ек...

"Искаме да се чуе нашата дума, да се чуе това, от което имат нужда нашите деца, нашите семейства, нашите близки", заяви заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова пред събралите се хора.

По думите ѝ всяка една реформа, която се започва, трябва да бъде правена с участието на гражданите. "Трябва да бъдем чувани", категорична беше Стоименова.

Тя припомни, че въпреки обещанието за оттегляне на промените за медицинската експертиза, не са изтеглени промените за концепцията за оценка на работоспособността.

При разговор с председателя на Съюза на инвалидите в България, Красимир Коцев, той заяви, че в оттеглените промени ги притеснява това, че по думите му хората с увреждания ще ходят по много комисии. "Истината е, че има много хора, които са в групата с трайни увреждания, но на практика те не са такива", коментира Коцев. Той каза, че ако не се признава нито едно от съпътстващите заболявания, около 250 000 хора вече няма да се третират като имащи трайни увреждания. "Те изпадат изобщо от системата, което означава, че той губи не само пенсията си, той губи различните видове услуги, които получава от Агенция "Социално подпомагане". Той губи добавка за социална интеграция, той губи много други права, които има, по отделните закони", поясни още Красимир Коцев.

Над 80% от хората с увреждания живеят с до 321 лв.

83,5% от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75% от тези хора имат трудов стаж, а в...

Красимир Коцев

Според него министър-председателят Бойко Борисов "правилно е усетил, че има нещо" и затова е събрал министрите на здравеопазването, финансите, на труда и социалната политика и вицепремиера Томислав Дончев. Коцев посочи, че протестът е комплексен и настоява за цялостни права за хората с увреждания.

Исканията на недоволните граждани са подкрепени от КТ "Подкрепа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com