Местан: Няма да поема чужд грях, ще съдя прокуратурата за клевета

6865
Местан: Няма да поема чужд грях, ще съдя прокуратурата за клевета
Снимка: БГНЕС

"Няма да поема върху себе си чужд грях и вина. Единственото нещо, което искам, е честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата и на тази основа да се определи отговорността".

Това каза Лютви Местан на пресконференция в Кърджали 13 дни след катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе, предава БГНЕС.

Лидерът на ДОСТ каза, че дълбоко страда за смъртта на малкото момиченце, но отказва да поеме вината върху себе си, защото не е извършил никакво нарушение при трагичния инцидент.

"Спрях на стопа, погледнах и в двете посоки и като се убедих, че няма кола, завърших маневрата по включване в своята дясна лента в посока Кърджали, без да отнемам предимство и там бях ударен от кола с водач, който вместо да продължи в своето свободно платно, пресича непрекъсната линия, пресича маркиран остров без право, навлиза в чуждо платно и удря колата в чуждото платно", разказва Местан, цитиран от "24 часа".

Цацаров да поеме разследването срещу Местан, искат близките на загиналото бебе

Вчера (22 април) ​кърджалийският съд отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета книжката на лидера на ДОСТ Лютви Мест...

"До днес избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на БМВ-то, което удари колата, която управлявах. Но аз знам, че няма по-страшна истина от тази, която те прави виновен за смъртта на собственото ти дете. Затова мълчах. Лъжите обаче набраха такава скорост под специалния надзор на прокуратурата, че не мога да стана съучастник в добре планиран сценарий за изграждане на образа на злодея, убиец на дете, само защото това би обслужило някои политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ", заяви Лютви Местан.

Политикът посочи, че прокуратурата е повдигнала обвинение срещу него още на втория ден след катастрофата, но все още няма такова срещу другия водач. Според Местан се провеждали разпити на различни свидетели в кавички, които дошли на мястото на произшествието час след катастрофата, но единствените преки свидетели, които били в колата след политика, все още не били разпитани.

Местан категорично отхвърли обвиненията, че не е помогнал на семейството в другата кола. Той твърди, че отишъл при тях веднага, след като излязъл от безсъзнание, но не можа да каже точно след колко време.

Лидерът на ДОСТ обвини прокуратурата в злонамерени лъжи и каза, че ще си търси правата в съда. Той определи изказването на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова за скандално и преднамерено, когато съобщи, че от 2013 г. до сега политикът има в сила 1 наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша за превишена скорост.

Политикът заяви, че няма нито едно нарушение на пътя и за да го докаже ще иска КАТ да му предостави всички фишове и глоби от 2013 г. насам. Според него нарушенията на пътя, за които прокуратурата съобщава, са направени от други хора, шофирали автомобилите на ДПС. Ще заведа дело за квалифицирана клевета срещу прокуратурата, каза още Местан.

Прокуратурата се захвана спешно да събира доказателства за имотите и доходите на Местан

Лютви Местан не може да остане без мярка за неотклонение. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг с журн...

Лидерът на ДОСТ плати гаранция от 10 000 лв., но получи обратно шофьорската си книжка, а съдът вдигна наложената му забрана да пътува в чужбина.  

Роднините на починалото при катастрофата бебе оспорват твърденията на политика и настояват за следствен експеримент. "Ще поискаме възможно най-бързо да бъде проведен и следствен експеримент с участието на двамата шофьори", обяви Станимир Сталев, адвокат на семейството на загиналото при катастрофата бебе.

"Не знам каква е целта на Лютви Местан, но не е редно да се правят каквито и да било изявления", каза Сталев. Според него единствено компетентен да установи вината за произшествието е разследващият орган, пише "24 часа".

"Това ще стане ясно в един определен етап, когато имаме събрани достатъчно данни за целия случай. В момента е несериозно да се обвинява когото и да било", категоричен беше Сталев.

Той каза още, че се провежда собствено паралелно разследване. Целта му била когато бъдат предявени материалите по делото да се прецени дали ще имат допълнителни искания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com