Може ли прокуратурата да разследва държавния глава?

2361
Може ли прокуратурата да разследва държавния глава?
Снимка: БГНЕС

Според мен питането на главния прокурор беше излишно, защото в Конституцията е ясно, че държавният глава има наказателна неприкосновеност, докато е мандатът му. Народното събрание обаче може да разследва президентът, ако прецени: в случай за държавна измяна и нарушаване на Конституцията.

Това стана ясно от думите на адвокат Ина Лулчева в ефира на сутрешния блок на bTV относно решението на Конституционния съд по повод питане на обвинител номер едно Иван Гешев дали може да бъде разследван държавният глава.

Прокуратурата може да събира доказателства за президента, но докато той има имунитет, прокуратурата не може да се докосва до него, поясни Лулчева. Обвинетието не дължи обяснение, когато действа законосъобразно, но прокуратурата няма право да нарушава презумпцията за невиновност.

Какво пише още в решението на Конституционния съд по повод питането на главния прокурор, четете тук.

Лулчева каза, че както по случая "Бобокови", така и по случая "Арабаджиеви", са се разпространили доказателства. Адвокат Лулчева коментира, че състоянието на Маринела Арабаджиева не е добро и в момента тя е под домашен арест. Няма опасност тя да се укрие и да извърши ново престъпление.

Лулчева припомни, че клиентката ѝ пет пъти е освобождавана под домашен арест, а след това Апелативният специализиран наказателен съд го отменя с несъстоятелни мотиви. Лулчева разказа, че на 28 май съдът постановява незабавното ѝ пускане под домашен арест, заради влошеното ѝ здравословно състояние, а месец и половина по-късно - на 13 юли, Апелативният спецсъд отменя това определение заради процедурни неясноти и отново връща делото на първа инстанция. В същият ден дежурен съдия разпорежда незабавното ѝ връщане в ареста, въпреки че месец и половина е спазвала стриктно ограниченията и няма никакви опити да се укрие или да извърши престъпление. Тогава Лулчева определи действията на прокуратурата като репресия и нарушение на човешките права.

Президентът: Готов съм със служебен кабинет (ВИДЕО)

Готов съм със служебен кабинет. Моята професия ме е научила да съм готов. Уважавам всички други професии, включително и на българските ...

“Делата се правят зрелищно, за да се предизвикат обществен интерес и да се демонстрира дейност. Това не е работа”, каза още адвокатът.

В ефира на телевизията Лулчева припомни и за несправдливите според нея действия на съда спрямо най-малкия син на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев. “Синът им бе държан като заложник до връщането им в ареста. В момента, в който се разбра, че ще бъдат върнати, бе освободен с една чудовищна гаранция”, каза Лулчева.

Тя подчерта, че това е шестият път, в който Маринела Арабаджиева е пусната под домашен арест, като причината не е здравословното ѝ състояние, а неоправданият и стресиращ продължителен престой в ареста. “Тя трябва да бъде освбодена, защото няма опасност да се укрие”, категорична бе Лулчева.

Лулчева подчерта също така, че в момента бившият екоминистър Нено Димов е под домашен арест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика