Конституционният съд към Гешев: Действащ президент не може да бъде разследван и подслушван за обикновено престъпление

15095
Конституционният съд към Гешев: Действащ президент не може да бъде разследван и подслушван за обикновено престъпление
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Единодушно, Конституционният съд излезе с решение относно въпросите на главния прокурор Иван Гешев относно имунитета на президента и вицепрезидента.

Конституционните съдии казват следното – дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия и които пряко засягат техните лични права и свободи. Te нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx. Отговорност носят само за престъпления против Републиката - например въоръжено въстание, насилствено завземане на властта, но отговорност почва да им се търси само след решение на парламента и Конституционния съд.

"Политически зоопарк": Последните записи изясниха акциите на Гешев срещу Радев

Пореден аудио запис с гласа на премиера Бойко Борисов, бе разпространен днес от сайта Afera.bg. В него се чува основно гласът на Борисо...

Има обаче важно уточнение - при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство. По вече образувано наказателно производство, имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи.

12-тe cъдии зaявявaт, чe пoнятиeтo "дъpжaвнa измянa" – eднo oт ocнoвaниятa зa cтapтиpaнe нa импиймчмънт, винaги e cвъpзaнo c пpecтъплeниe, ĸaтo cтaвa дyмa зa пpecтъплeниe cpeщy peпyблиĸaтa пo Наказателния кодекс (HK), a нe caмo зa paздeлa зa "измянa". Дoĸaтo "нapyшeниeтo нa Koнcтитyциятa" мoжe дa e пpecтъплeниe, нo мoжe и дa нe e. Πpимepнo в тoзи oбxвaт би пoпaднaл и oтĸaз нa дъpжaвния глaвa дa пycнe зa oбнapoдвaнe зaĸoн, въpxy ĸoйтo тoй e нaлaгaл вeтo, нeзaчeтeнo oт пapлaмeнтa.

Конкретната преценка дали "държавна измяна" или "нарушение на Конституцията" обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което само̀ решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл. 103, ал. 3 от Конституцията, се уточнява в решението.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев се интересуваше от точната дефиниция на определението "държавна измяна". Обвинител номер едно попита върховните съдии и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че президентът може да е извършил престъпление. На него му се наложи обаче да оправи първоначалните си въпроси.

Висшият адвокатски съвет обясни защо прокуратурата не може да разследва президента

Войната между президента Румен Радев и прокуратурата стана напълно явна предвид случая с Пламен Узунов – секретар по правни въпро...

Припомняме, че според чл. 103 от Конституцията държавният глава и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Именно по отношение на това що е то "държавна измяна", Гешев зададе въпрос, като питанията му бяха общо шест. Той поиска от КС да каже дали "държавна измяна" съгласно Конституцията се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна", глава "Престъпления против Републиката", както и каква е разликата между "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението. Гешев питаше още дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства в случай, че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и съответно - дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

Официалната цел на въпросите на Гешев беше да разбере докъде се простира имунитетът на президента. Поводът за това стана досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков, което касае проверка на Антикорупционната комисия за съпругата на държавния глава Румен Радев - Десислава и как тя е назначена за пиар във ВВС по времето, когато Радев още беше командир на военновъздушните сили и не беше женен за нея - КПКОНПИ има становище по казуса, ТУК! В записи, разпространени от прокуратурата, се чува глас, за който се предполага, че е на президента и говорещият дискутира със Стойков какво е допустимо да се праща на прокуратурата като документация по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика