Столична община си измива ръцете с директорите на градини за нерегламентирания прием

2035
Столична община си измива ръцете с директорите на градини за нерегламентирания прием
Снимка: БГНЕС

"Няма нередности в приема в детските градини в София. Създава се една нередна представа. Дълбоко ни разтревожва, че се демонизира цялата система." Това заяви заместник-кметът по образованието на столицата Тодор Чобанов в коментар за скандалните разкрития, които показват сериозни разминавания в списъците на чакащите и приетите деца в детските заведения в столицата.

По думите му това разминаване само по себе си не означава, че има нарушение, а че директорът просто не е отразил бройката в системата.

Нов скандал с приема в детските градини в София (СНИМКА)

Скандалите с приема в детските градини в София не спират. Оказва се, че много от децата, които фигурират в списъците с чакащи отдавна п...

На въпрос как 150 деца убягват от вниманието на Столична община, за които се изплащат допълнителни средства, Чобанов отговори, че броят на приетите деца всяка година е различен.

Разследване на bTV по темата показва, че самите директори признават, че с 30 деца в група трудно биха покривали разходите си, но превишаването на бройката в действителност е нарушаване на Наредбата, което ги прави уязвими. 

Проучване на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система показва, че най-много разминавания в списъците с надвишен прием има предимно в новопостроените детски градини с басейни. Именно в тях са и приети повечето деца с издаден медицински документ за хронични заболявания.

Преди дни съпоставка на двете системи, свързани с приема на деца в детските градини, показва разминаване от близо 150 деца. Те не фигурират в обществено достъпната система към общината, но ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се определя размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември 2017 г. От нея е видно, че се класират деца, които всъщност вече посещават градината.

В Сливен ще протестират срещу драстично увеличение на таксите в градините

Родители от Сливен протестират срещу планирано увеличение на таксите за ясли и детски градини. Сега родителите плащат 35 лева на дете, ...

Според Тодор Чобанов видимата за всички система, чрез която родителите кандидатстват, не е справка, а просто замества реалните опашки пред детските градини.

Припомняме, че разкритията за прием по "втория" начин започнаха с уволнението на директорката на 164-та детска градина в кв. "Горна баня". Там общината открива нерегламентиран прием на 24 деца. Директорката пък обяви, че е била подложена на натиск чрез SMS-и и обаждания от служители на Столичната община да приема деца извън официалния прием.

Конкретно по този случай столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е наела криминалист, който да разследва случая.

"Той работи по случая, защото има много твърдения и внушения, които просто се хвърлят в публичното пространство, а това нарушава доверието в системата. Със сигурност във всяка една система има хора, които заслужават да бъдат проверени и санкционирани, какъвто е случаят с г-жа Иванова. Искам да поясня, че директорът носи отговорност за това как спазва или не спазва правилата. Затова г-н Ботев ще направи цялостната проверка и ще разберем кой е крив, и кой – прав", обясни тогава Фандъкова.

Родители възроптаха срещу пренаселените групи в детските градини

Родители се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските градини в София. За два дни петицията им в интернет е подписана от на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София