Нов скандал с приема в детските градини в София (СНИМКА)

5212
Нов скандал с приема в детските градини в София (СНИМКА)
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Скандалите с приема в детските градини в София не спират. Оказва се, че много от децата, които фигурират в списъците с чакащи отдавна посещават заведенията. Разбира се, данните за това не са публични.

Припомняме, че разкритията за прием по "втория" начин започнаха с уволняването на директорката на 164-та детска градина в кв. „Горна баня”. Там общината открива нерегламентиран прием на 24 деца. Директорката пък обяви, че е била подложена на натиск чрез есемеси и обаждания от служители на Столичната община да приема деца извън официалния прием.

Така от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система започват да следят случая. Те имат информация, че в градините има два пъти повече деца от посочените в публичната система.

В Сливен ще протестират срещу драстично увеличение на таксите в градините

Родители от Сливен протестират срещу планирано увеличение на таксите за ясли и детски градини. Сега родителите плащат 35 лева на дете, ...

Информационната система се поддържа от общината и данните в нея са публични. Основната ѝ функция е свързана с кандидатстването и приема на децата.

Дейността си обаче градините отчитат през друга система – Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, която се поддържа от Министерството на образованието. Данните в нея не са обществено достъпни.

Документите, с които bTV разполага показват драстични несъответствия.

Съпоставка на двете системи показва разминаване от близо 150 деца. Те не фигурират в обществено достъпната система към общината, но ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се определя размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември 2017 г. От нея е видно, че се класират деца, които всъщност вече посещават градината.

Сравнение на списъка на чакащите и списъците на посещаващите деца показва, че близо 20 деца, които официално все още чакат за място, вече посещават детска градина „Ласка”, според отчета на заведението в системата към образователното министерство.

Столична община е с над 30 млн. лв. повече приходите от данъци за 2017

Изпълнението на годишния план за бюджетните приходи на Столична община за поредна година е на 100%, сочат предварителните финансови дан...

Подобно разминаване има и в детска градина номер 40 в район „Триадица”. Заведението е посочило в отчета си, че го посещават около 60 деца повече от публично обявеното.

Разминавания между публичния регистър и този на МОН има и във 2-ра детска градина „Звънче” в район „Триадица”.

Снимка: Стоп кадър bTV

2000 свободни места след първото класиране за детските градини в София

На първото класиране за детските градини и ясли в София бяха приети над 9 хиляди деца. Оставащите над 2000 свободни места ще бъдат разп...

"Ние не проверяваме конкретно превеждането на средства за всяка градина, презумираме винаги, че директорът е добросъвестен и си върши коректно работата. Единственият законен и правилен начин за осъществяването на контрол са проверките на място, иначе контролът не е ефективен", обясни заместник-кметът по образованието Чобанов.

Според родителите това е схема за вкарване на деца по втория начин и за по-големи бюджети на градините.

"Показват ни едни цифри в официалната информационна система, които галят окото с това, че има по-малко деца, а те са реално 40 и повече. А препълнените групи са престъпление спрямо децата и учителите, които се грижат за тях", смятат от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Според правилата за приема ако детето има заболявания или специални образователни потребности записването става на място при директора.

Затова от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система настояват да бъдат включени в проверките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com