7 съвета за щастливо пътуване

58205
7 съвета за щастливо пътуване

Щастието е отчасти наука, отчасти изкуство и отчасти късмет. Но с малко познания за маханизмите на човешкия мозък може да си посигурите пътя към успеха, пише Lonelyplanet. За да достигнете пътя към щастието ще ви трябва нещо повече от наръчник, но ви предлагаме седем прости рецепти за щастливо пътуване:

1. Разучете повече, похарчете по-малко

Не губете ценно време в търсене на перфектна оферта за екзотична дестинация, за да не се раздразните преди да сте започнали пътуването. Вместо това пробвайте следното: изберете място, на което спокойно можете да си позволите да отидете и разучете повече за него, както и за местата, които отговарят на интересите ви. Дори половин час търсене ще ви е от полза.

2. Направете пътуването си по-добро от очакваното

Изследвания установяват, че някои хора намират за най-приятна частта с очакването на пътуването.

Предварителните резервации на билетите имат много предимства, но не подценявайте и спонтанността. Очакването и планирането не са сигурен начин начин за щастливо пътуване. Освен това има нещо много вълнуващо да се качите на самолета, без особени планове и да отлетите до някое далечно място.

3. Добавете щипка дискомфорт

Величествени древни места

Тези древни места, издържали теста на времето, все още спират дъха на туристите. Те са забележителни паметници на културата и обичаите ...

Ако целта ви е да натрупате спомени и истории от своето пътуване, имайте предвид това: силните емоционални събития оставят най-ярките, трайни спомени. Леженето в хамака може да звучи привлекателно, но някой ускоряващ пулса спорт ще остави далеч по-ярки следи в паметта ви.

Според писателя Тим Кейхил „приключението е физическият и емоционален дискомфорт, припомнен на спокойствие”. Това е класически парадокс на пътуването: ако сте готови на малко страдание, уплаха или силно преживяване от рода, спомените от пътуването ще са по-силни.

4. Изградете свой лукс

Ако не можете да си позволите лукс, променете дефиницията си за лукс. Много луксозни хотели взимат допълнителни такси за външен разкош и формалности, които нямат реален ефект върху вашата ваканция, освен да товарят сметката ви. Закона на полилея гласи: колкото по-голям е полилеят във фоайето на хотела, толкова по-преувеличени са сметките ви.

Изследвания показват, че много хора смятат външния вид на хотела за по-важен, отколкото обсужването в него. Не оставяйте дизайнерските тапети да ви подлъжат. Когато резервирате пътуване си, напишете списък от най-важните (според вас) фактори, които ще ви накарат да се чувствате комфортно и спокойно и се фокусирайте върху тях. Изберете удобен, комфортен хотел на културно място (ако е възможно) и оставете парите си за престоящите нови преживявания.

Неустоими сладки лакомства по света

Повечето места в света имат поне по един специален десерт, с който да се гордеят. Обикновено той е направен толкова добре, че може да в...

5. Тръгнете на мисия

Често най-щастливите моменти в една ваканция са тези, които не очакваме. Това важи и за много други неща: партито-изненада е истинска наслада, когато не знаем за него. Размерът на всяка емоционална реакция се моделира от нашите очаквания. Неочакваното забавление винаги е по-сладко от планираното.

Но как да ни се случи неочакваното? Много от големите писатели (които пишат за пътешествия) започват с пътуване по определена задача (мисия) и по пътя си срещат много неочаквани интересни изненади. Пробвайте го и вие, защото наистина работи. Не е нужно мисията ви да е голяма, но трябва да е мисия. Проследете родословното си дърво и открийте къщата, където са живели вашите пра-баби и дядовци. Потърсете рядка птица, която не е виждана от години. Може къщата отдавна да я няма или да не видите птицата, но по пътя гарантирано ще срещнете нови хора и ще имате незабравими преживявания, които няма да откриете в нито един туристически пътеводител или няма да си помислите да правите като турист.

6. Подарете пътуваме

Кое предпочитате – подаряване или получаване на подарък? Ако вашият отговор е „подаряване”, вие сте не само щедър човек, но и изразено мнозинство от хората.

50 години Джеймс Бонд: по стъпките на 007

Нашият любим Бонд, Джеймс Бонд, навършва 50 години на големия екран тази година. През годините можем да видим агента на най-различни ек...

Хората обичат да дават, защото така правят другите щастливи. Изследвания на подението показват, че хората са значително по-щастливи, когато изберат да похарчат парите си за другите. Има ли някой, с когото искате да пътувате, но пътуването ще тежи на бюджета му? Ако сте в състояние да помогнете и избранникът ви приеме, сбъднете една мечта – така и двамата ще спечелите.

7. Завършете добре

Случвало ли ви се е да се върнете от ваканция и да имате нужда от почивка след ваканцията? Пътуващите могат да избегнат този често срещан проблем с малко предварително планиране.

Ако сте активни през цялата си почивка е добре да отделите малко време за отдих накрая. Не се притеснявайте, че ще изгубите ценно време от ваканцията си: проучвания установяват, че дължината на пътуването има малък ефект върху цялостното удовлетворение, затова е най-добре да сте отпочинали след всичко.

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия