Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

1387
Защо богатите вече получават по няколко паспорта?
Снимка: iStock

Богатите семейства в САЩ кандидатстват все по-често за второ гражданство, като по този начин хеджират финансовия си риск, смятат от водеща адвокатска кантора, предава CNBC.

Богатите хора изграждат „паспортна колекция“ и част от тях вече разполагат с втроро, трето и дори четвърто гражданство, при положение, че им се наложи да избягат от родината си, смятат от Henley&Partners.

Според изнесените данни, щатските богаташи разполагат с повече възможности за гражданство от която и да е друга по света. „САЩ още са велика държава и притежават много силен паспорт“, казва Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти в Henley&Partners.

ОЩЕ: Държава предлага 5 000 паспорта на квалифицирани чуждестранни работници

„Но ако съм богат, ще искам да се хеджирам против волатилност и несигурност. Идеята за диверсификация е добре разбрана от богаташите, най-вече от гледна точка на техните инвестиции.

Ето защо, според тях, няма логика да имаш едно гражданство, след като и в този аспект от живота има възможност за диверсификация“, казва Волек.

Снимка: iStock

Напоследък милиардерът и технологичен инвеститор Питър Тийл кандидатства за гражданство от Нова Зеландия, а бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид скоро ще има паспорт от Кипър.

Според Henley, най-предпочитаните дестинации за втори паспорт сред богаташите са Португалия, Малта, Гърция и Италия. Към днешна дата Малта предлага програма „Златна виза“ срещу инвестиция от 300 000 евро в недвижимо имущество, докато сумата за Гърция е между 250 000 за провинцията и 500 000 евро за Атина, Солун, Миконос и Санторини. Португалия и Испания в последните месеци прекратиха програмите си, като част от борбата с жилищната криза.

„Ако получите паспорт от Малта вие ставате европейски гражданин. Можете да живеете в Германия, децата ви могат да учат във Франция и имате право да работите и учите навсякъде в Европа“, казва още Волек. Според него, в тези несигурни времена, е добра човек да има план Б, В и дори Г.

ОЩЕ: Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Има три основни причини за увеличаването на американските паспортни портфейли или „домицилната диверсификация“. Алтернативен паспорт улеснява пътуването на американците, които се осмеляват да посещават части на света, по-малко приятелски настроени към САЩ

„За американски, британски и израелски граждани, несигурни дали са добре дошли в чужбина, допълнителните паспорти осигуряват жизненоважна гъвкавост. С нарастващата глобална нестабилност, притежаването на гражданство в друга държава, особено в такава, която се счита за по-неутрална или политически доброкачествена, сега предоставя ценна резервна или алтернативна опция“, според доклад на Henley.

Снимка: iStock

Друга причина е бизнес пътуванията, които може да бъдат по-безопасни и по-малко забележими с паспорт в много страни. Американските бизнес лидери могат да бъдат мишени за „негодуване, вземане на заложници или произволен тероризъм в хаоса на рухнали държави или високорискови страни, до които трябва да пътуват с бизнес цели“, според доклада.

Използването на вторичен паспорт може също да помогне за трансгранични финансови трансфери или сделки в рамките на новата държава.

ОЩЕ: Всеки си мечтае да притежава ТОЗИ паспорт

И накрая, някои богати американци просто искат резервно пребиваване за евентуално пенсиониране, за да бъдат по-близо до семействата си, които живеят в чужбина, или поради причини, свързани с начина на живот в новата ера на дистанционна работа. За други политиката на САЩ е движещата сила.

Данни на Haley сочат, че през 2024 г. общо 128 000 милионери се очаква да заживеят в друга държава, което е повече от досегашния връх от 120 000 през 2023 г. и доста повече от 51 000, отчетени през 2013 г.

САЩ остават една от дестинациите с най-голям брой напускащи, като той се очаква да се повиши от 2 200 милионери за 2023 г. на 3 500 през 2024 г. Най-много милионери обаче напускат Китай, като броят им в последната година е 13 500.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com