Забраняват достъпа до една от най-странните природни забележителности в света

2907
Забраняват достъпа до една от най-странните природни забележителности в света
Снимка: iStock

Хоризонталните водопади, или Horizontal Falls, са една от най-странните природни забележителности на Австралия. Представляват уникална комбинация от крайбрежна география и мощни приливни сили, а посетителите плащат сериозни суми, за да ги видят отблизо.

Но всичко това е на път да се промени.

Разположени в залива Талбот – отдалечено кътче на северозападното крайбрежие на страната, водопадите се създават, когато морска вода се излива между две тесни пролуки в скалите, образувайки вълна до 4 метра, която прилича на водопад.

ОЩЕ: В коя държава се намира най-големият водопад в света

В продължение на десетилетия обиколки са мощни лодки порят водите в района – за ужас на местните, с които смятат мястото за свещено.

Това не е единствената причина противоречия. През май 2022 г. плавателен съд се ударя в скалите, при което има мнозина пострадали пътници. Инцидентът довел до голяма спасителна операция, предизвиква още призиви за спиране на обиколките от съображения за безопасност.

Въпреки че пътуванията с лодка продължават, опасенията на местните са взети предвид. Западна Австралия – щатът, в който се намират водопадите, ще ги забрани през 2028 г. от уважение към традициите в района.

Гледките отблизо още са разрешени

Снимка: iStock

Не всички са доволни от решението. Местните туристически организации предупреждават, че забраната ще възпре посетителите, но и ще доведе до загуба на работни места.

Тя обаче е приветствана от представителите на народа Dambeemangaddee, които обитават този район от 56 000 години и вярват, че лодките оскверняват водопада.

Разположен в регион Кимбърли, на 1900 км северно от столицата на щата Пърт, Хоризонталните водопади се намират в рамките на Maiyalam – един от трите защитени морски парка, създадени през 2022 г. Те са проектирани и се управляват съвместно от собствениците и местните власти.

Ходът на властите на Западна Австралия идва на фона на критики относно ангажимента му да защитават местата на местното население в щат, който разчита в голяма степен на минното дело.

 

 

Основният туроператор, който предлага разходки с лодки в залива Талбот – Horizontal Falls Seaplane Adventures, ще спре да обикаля водопада през март 2028 г., а всички останали ще спрат дейността си в района до края на 2026 г.

След като забраната влезе в сила, лодките ще имат право да обикалят залива предлагайки на посетителите изглед отблизо на каскадния спектакъл, който британският натуралист Дейвид Атънбъроу нарича „най-необичайната природна атракция на Австралия“.

„Това решение отразява отговорността на властите да зачитат културните традиции и необходимостта от защита и подкрепа на туристическата индустрия в района“, казва отговорният за околната среда в щатската администрация Рийс Уитби.

Dambeemangaddee са сред десетките местни народи, които са обитавали района над 50 000 години, преди Австралия да бъде насилствено колонизирана от британците през 1780-те години. След това са иззети или осквернени безброй парцели земя от коренното население.

„Уважавайте силата на това място“

Снимка: iStock

Забраната за посещение на Horizontal Falls има за цел да възстанови светостта на мястото. Според вярванията на местните коренни жители, лодки, които минават през тези пролуки, безпокоят Woongudd – мистичната змия, създала природното чудо.

Историята на Woongudd е част от древна колекция приказки и принципи, определящи културата на австралийските аборигени. Твърди се, че бурният прилив при водопада е причинен от плъзгането на Woongudd между скалите, пише CNN Travel.

От 90-те години на миналия век местните собственици изразяват загриженост, че обиколките с лодка увреждат това „мощно, свещено място“, посочват от народа Dambeemangaddee в групово изявление, в отговор на забраната.

ОЩЕ: Топ 10 на най-високите водопади в България

Коренните жители се надяват туристите да продължат да посещават Хоризонталните водопади. Те вярват, че пътешествениците могат да бъдат заслепени от неговите приливни сили, като същевременно поддържат учтива дистанция.

„Уважавайте силата на това място и нашите културни задължения да се грижим за страната и да ви пазим в безопасност“, молят те посетителите, имайки предвид древната си роля на пазители на пейзажа на Австралия.

В подготовка за забраната на Horizontal Falls, от Dambeemangaddee посочват, че работят по нови видеоклипове и брошури, които ще обяснят тяхната култура и духовна връзка със залива Талбот. Те също създават нови обиколки, церемонии за посрещане и план за управление на посетителите на мястото.

Ще намали ли забраната броя на посетителите?

 

 

От Horizontal Falls Seaplane Adventures посочват, че ще преминат към „културно подходяща програма, която ще позволи на посетителите да изпитат грандиозното природно чудо в уважителен контекст“.

Забраната за лодки във водопада е критикувана от главния изпълнителен директор на Съвета по туризъм на щата Евън Хол, който казва, че тази дейност отдавна е привличала посетители в Кимбърли.

Експертът добавя, че забраната ще засегне 15 туристически оператора и ще доведе до очакваната загуба на 58 работни места в региона.

Тя обаче е подкрепена от главния изпълнителен директор на Kimberley Day Cruise Сали Шоу, която казва пред CNN, че обиколките на компанията се провеждат само в близост, а не между пролуките в скалите. Тя допълва, че минаването на водопада е опасно и неуважително към коренното население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com