Магията на Петра през български поглед: Да се загубиш в пустинята (ВИДЕО и СНИМКИ)

8797
Магията на Петра през български поглед: Да се загубиш в пустинята (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: CC BY 2.0

Красиви внушителни планини, безкрайни пясъци, червеникаво златисти дюни и исторически забележителности, носещи спомена за древните цивилизации по тези земи, са само част от нещата, които да могат да се видят в царството на времето - Йордания.

Съкровищницата в Петра и кристалните води на Червено море обаче са причината Марио и приятелите му да се насочат към тази невероятна страна без да подозират, че това ще се превърне в приключението на живота им.

Пристигайки със самолет от София в Акаба, компанията решава, че още на следващият ден ще се запъти към античният град Петра. "Докато се издигаше пред очите ни архитектурният шедьовър Петра, сякаш розовите скали издълбани от природата ни разказваха вековната му история", споделя Марио пред последователите си в Инстаграм.

С ясната представа, че един ден няма да бъде достатъчен, компанията си взима билети за двудневно посещение. След като подробно разглеждат храмовете и гробниците на древната цивилизация през първият ден, Марио решава, че ще оставят величественият манастир за следващият ден.

"Вървяхме много и бяхме изморени, а оставаше поне още толкова и решихме, че ще го оставим за утре. Не ни пречеше да разгледаме и същите места отново, просто бяха невероятни", казва още татуистът.

На следващият ден, още от сутринта, приятелите се насочват към античният град, силно мотивирани да стигнат до най-високата му забележителност - манастирът Ад Дейр. Преходът отнема цял ден - заради трудно преходимите скали и тесните пътеки нагоре към манастира.

"Успяхме да стигнем до там точно по залез. Колкото и да беше труден, преходът си заслужаваше".

Докато се наслаждават на прелестната гледка, не осъзнават как времето минава и посетителите си тръгват. След като са подканени няколко пъти от останалия персонал да се насочат към изхода, компанията тръгва с бърза крачка надолу по скалите, огрени от последните лъчи на залязващото слънце.

"Пътят беше много дълъг. Тръгнахме надолу по светло, но започна да се стъмва, а дори не бяхме на половината път."

В този момент осъзнават, че вече е станало много късно и всички посетители и персонал са си тръгнали от магическото място... Докато не разбират, че не е точно така...

"Докато вървяхме към изхода в пълен мрак, осъзнахме че ни заобикалят хората, които през деня предлагат снимки и яздене на камила и магаре. Бяха на магарета и идваха към нас на групи".

Въпреки първоначалният страх, който изпитват, бързо разбират кои са тези хора и какво правят по това време в пустинята. "Бяха много дружелюбни и ни дадоха да яздим магаретата им напълно безплатно. Ние им оставихме пари по наше усмотрение. Оказа се, че са бедуини - хора, които живеят в пустинята. През деня работят в Петра, за да изкарват прехраната си, а през нощта спят в пещери или палатки и обикалят пустинята".

Гостоприемните бедуини предлагат на компанията да остане да нощува там с тях, но след като приятелите любезно отказват биват придружени до изхода, за да не вървят сами в тъмнината.

"Разказваха ни истории, подаряваха ни неща, искаха да се докоснем до "душата" на пустинята".

И ето така, една съвсем обикновена разходка между скалите на Петра се превръща в незабравимо приключение за Марио и приятелите му.

ОЩЕ: Чудото на Йордания: тайните на легендарния град Петра

Източник на снимките: Инстаграм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия