8 впечатляващи ползи за здравето от чая с канела

13101
8 впечатляващи ползи за здравето от чая с канела
Снимка: iStock/Guliver

Чаят от канела е пълен със съединения, които могат да предложат различни ползи за здравето, като подобряване на здравето на сърцето, облекчаване на менструални спазми и намаляване на възпалението и нивата на кръвната захар.

Ето 12 научно обосновани ползи за здравето от чая с канела.

1. Заредени с антиоксиданти

Чаят от канела съдържа много антиоксиданти, които са полезни съединения, които ви помагат да сте здрави.

Антиоксидантите се борят с окисляването, причинено от свободните радикали, които са молекули, които увреждат вашите клетки и допринасят за заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания.

Канелата е особено богата на полифенолни антиоксиданти. Проучване, сравняващо антиоксидантната активност на 26 подправки, съобщава, че канелата е изпреварена само от карамфил и риган.

2. Намалява възпалението и може да подобри здравето на сърцето

Проучванията в епруветка показват, че съединенията в канелата могат да намалят маркерите за възпаление. Това може да бъде изключително полезно, като се има предвид, че се смята, че възпалението е в основата на много хронични заболявания, включително сърдечни заболявания .

Проучванията също така съобщават, че канелата може да намали кръвното налягане, както и нивата на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол при някои индивиди.

3. Може да помогне за намаляване на кръвната захар

Канелата може да осигури мощни антидиабетни ефекти чрез понижаване на нивата на кръвната захар.

Изглежда, че тази подправка действа по начин, подобен на този на инсулина, хормонът, отговорен за преместването на захарта от кръвта ви в тъканите.

Нещо повече, съединенията, открити в канелата, могат допълнително да допринесат за по-ниски нива на кръвната захар чрез понижаване на инсулиновата резистентност, като по този начин повишават ефективността на инсулина.

Канелата също може да помогне за забавяне на разграждането на въглехидратите в червата ви, предотвратявайки рязкото покачване на нивата на кръвната ви захар след хранене.

4. Може да насърчи загуба на тегло

Чаят с канела често се рекламира като помощник при загуба на тегло и няколко проучвания свързват приема на канела със загуба на мазнини или намаляване на обиколката на талията.

Малко от тези проучвания обаче контролират правилно приема на калории и повечето не успяха да направят разлика между загуба на мазнини и загуба на мускули. Това затруднява приписването на ефекта от загуба на тегло само на канелата

Единственото проучване, което контролира тези фактори, съобщава, че участниците са загубили 0,7% мастна маса и са спечелили 1,1% мускулна маса, след като са приемали еквивалента на 5 чаени лъжички (10 грама) канела на прах на ден в продължение на 12 седмици.

Дали с 1 лъжичка канела ще забравите за безсънието?

Такива големи количества канела обаче могат да съдържат опасно високи количества кумарин. Когато се консумира в излишък, това естествено съединение може да увеличи риска от кървене и да причини или влоши чернодробно заболяване.

Това важи особено за канелата Cassia, която съдържа до 63 пъти повече кумарин от цейлонската канела.

5. Бори се с бактериите и гъбичките

Канелата има някои мощни антибактериални и противогъбични свойства.

Например изследване в епруветка показва, че канеленият малдехид, основният активен компонент в канелата, предотвратява растежа на различни бактерии, гъбички и плесени.

В допълнение, антибактериалните ефекти на канелата могат да помогнат за намаляване на лошия дъх и предотвратяване на кариес.

Необходими са обаче повече изследвания при хора, преди да могат да се направят сериозни заключения.

6. Може да намали менструалните спазми и други симптоми на ПМС

Чаят от канела може да помогне да направите някои менструални симптоми, като предменструален синдром (ПМС) и дисменорея, по-поносими.

Едно добре контролирано проучване предоставя на жените 3 грама канела или плацебо всеки ден през първите 3 дни от техния менструален цикъл. Жените в групата с канела са имали значително по-малко менструални болки от тези, получавали плацебо.

7. Други потенциални ползи

Чаят с канела се рекламира, за да предложи няколко допълнителни предимства, включително:

Може да се бори със стареенето на кожата.

Проучванията показват, че канелата може да насърчи колагена образуване и увеличаване на еластичността и хидратацията на кожата — всичко това може да намали появата на стареене .

Може да помогне за запазване на мозъчната функция.

Изследвания в епруветка и животни показват, че канелата може да защити мозъчните клетки от болестта на Алцхаймер и подобрява двигателната функция при тези с Паркинсон заболяване.

Въпреки че това изследване на канелата е обещаващо, в момента няма доказателства, че пиенето на чай с канела ще осигури тези ползи. Необходими са повече изследвания, преди да могат да се направят сериозни заключения.

8. Лесен за добавяне към вашата диета

Чаят с канела е невероятно лесен за приготвяне и включване във вашата диета.

Можете да го пиете топъл или охладен, за да си направите домашен студен чай.

Най-лесният начин да направите тази напитка е просто да добавите 1 чаена лъжичка (2,6 грама) смляна канела към 1 чаша (235 мл) преварена вода и да разбъркате. Можете също така да направите чай с канела, като накиснете пръчка канела във вряща вода за 10-15 минути.

Като алтернатива пакетчета чай с канела могат да бъдат намерени онлайн или в местния супермаркет или магазин за здравословни храни. Те са удобен вариант, когато нямате време.

Чай от дафинов лист и канела - вашето лекарство срещу натрупаните мазнини

Чаят с канела е естествено без кофеин, така че можете да му се насладите по всяко време на деня. Въпреки това, ако се интересувате конкретно от неговите ефекти на понижаване на кръвната захар, може да е най-ефективно да го консумирате с храната си.

Ако в момента приемате лекарства за понижаване на кръвната захар, най-добре е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да добавите чай с канела към рутината си.

Чаят с канела е мощна напитка. Той е пълен с антиоксиданти и предлага няколко ползи за здравето, включително намалено възпаление и нива на кръвната захар, подобрено здраве на сърцето и може би дори загуба на тегло. Чаят от канела също може да се бори с инфекциите и да намали ПМС и менструалните спазми.

Независимо дали се наслаждавате на чай с канела топъл или студен, това определено е напитка, която си струва да опитате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com