Предизвиква ли канелата киселинен рефлукс?

12398
Предизвиква ли канелата киселинен рефлукс?
Снимка: iStock/Guliver

Ако някога сте усещали усещане за парене в гърдите по време или след хранене, най-вероятно сте имали киселинен рефлукс - наричан още киселини.

Диета, стрес, телесно тегло, тютюнопушене, бременност и други фактори, свързани с начина на живот, могат да предизвикат това състояние. По-специално, храните и подправките, които ядете, могат да причинят киселинен рефлукс или да влошат симптомите му.

Канелата е една от най-популярните подправки в света и широко обсъждана като лек или причина за киселинен рефлукс. Като такъв може да се чудите дали да го ядете, ако имате киселинен рефлукс.

Какво е канела

Канелата е популярна подправка, използвана в много културни ястия по света. Обикновено се използва в десерти, ястия за закуска и топли напитки.

Също така е полезно за вашето здраве благодарение на полифенолните растителни съединения, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. По-специално, има високо съдържание на канелена киселина, канелен малдехид и различни флавоноиди.

Най-разпространеният вид е канелата касия, която обикновено е по-обработена и съдържа по-малко антиоксиданти. От друга страна, цейлонската канела се смята за „истинска“ канела. Съдържа повече антиоксиданти, но е трудно да се намери в повечето магазини.

Има малко данни за ефектите на двата вида върху здравословните състояния, като киселинен рефлукс.

Тази подправка причинява или лекува киселинен рефлукс

Към днешна дата няма изследвания, които да показват, че канелата причинява или изостря киселинния рефлукс.

Анекдотично се съобщава, че влошава това състояние при някои хора, особено когато се консумира в големи количества.

Въпреки това, тази подправка рядко се яде сама, обикновено се използва в малки количества и често се сервира с други задействащи храни, като кафе или шоколад, което затруднява директното й свързване с влошени симптоми.

Освен това няма преки доказателства, които да предполагат, че канелата лекува киселинен рефлукс. Ето защо е най-добре да работите с вашия доставчик на здравни услуги, за да намерите по-ефективни лечения.

Ако страдате от киселини - това са забранените храни за вас!

Причините за киселинен рефлукс варират в широки граници

Причините за киселинен рефлукс са силно индивидуални и това, което засяга един човек, може да не засегне друг. Ето защо е важно да обърнете внимание на собствените си хранителни навици, за да определите дали канелата или други храни предизвикват симптомите ви.

Ако смятате, че канелата може да влоши симптомите ви, опитайте да я премахнете от диетата си за 3-4 седмици. Ако симптомите ви се подобрят, може да искате да ограничите или напълно да избегнете тази подправка. Ако симптомите ви не се подобрят, можете да го включите отново в диетата си.

Докато не бъдат налични повече изследвания, най-добре е да слушате тялото си и да елиминирате само храни, които влошават симптомите на киселинен рефлукс.

Ако не сте сигурни откъде да започнете, консултирайте се с лекар или регистриран диетолог, за да определите най-добрия курс на действие.

Кои храни са свързани с киселинен рефлукс

Основните храни, свързани с повишен киселинен рефлукс, са кафе, шоколад, алкохол, мента, пикантни храни и кисели храни, като домати или портокали. Подправки като лют червен пипер, черен пипер, кайен и индийско орехче също могат да влошат симптомите

Тези храни могат да раздразнят долния езофагеален сфинктер (LES), сноп от мускули в дъното на хранопровода, който контролира движението на храната в стомаха. Обикновено той не позволява на киселината да напусне стомаха и да увреди хранопровода.

Когато LES е отслабена, стомашната киселина може да се премести в хранопровода и да увреди тъканта, което води до киселини.

Съвети за справяне с киселинен рефлукс

Да се научите да управлявате киселинния рефлукс е важно за вашия комфорт и здраве. Нелекуваният, продължаващ киселинен рефлукс може да доведе до сериозни състояния като хранопровода на Барет, рак на хранопровода, затруднено преглъщане и хронична болка.

Ето някои полезни съвети за начина на живот за управление на киселинния ви рефлукс:

Намалете задействащите храни. Намалете или премахнете храни, напитки или подправки, които влошават вашия киселинен рефлукс. За повечето хора намаляването на размера на порциите и на това колко често ядете предизвикващи храни облекчава симптомите. Рядко ще се налага да елиминирате напълно храните.

Отслабнете. Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-високи нива на киселинен рефлукс поради допълнителното коремно налягане, което причинява изтичане на стомашна киселина в хранопровода.

Откажете пушенето. Пушенето отпуска долния езофагеален сфинктер (LES), позволявайки на стомашната киселина да навлезе в хранопровода. Освен това увеличава риска от рак на хранопровода.

Избягвайте или ограничавайте алкохола. Алкохолът може да отпусне LES, което води до влошаване на симптомите. Ограничете се до едно или две питиета от време на време или избягвайте напълно алкохола.

Яжте седнали. Лежането по време на или след хранене може да доведе до лошо храносмилане и киселинен рефлукс поради по-големи количества стомашна киселина, навлизащи в хранопровода. Изчакайте поне 2-3 часа, преди да легнете или да заспите.

Билкар: Тази отвара от естествени съставки регулира теглото и укрепват сърцето

Носете широки дрехи. Тесните дрехи оказват допълнителен натиск върху корема, което може да влоши киселинния рефлукс.

Яжте малки, чести хранения. По-големите хранения могат да произведат повече стомашна киселина и да повишат коремното налягане, което води до влошаване на симптомите.

Избягвайте упражнения след хранене. Изчакайте поне 30–60 минути, за да може храната да се усвои, преди да тренирате.

Ако симптомите Ви продължат или се влошат, говорете с Вашия лекар за персонализирани препоръки, които могат да включват лекарства без рецепта или лекарства с рецепта и - в редки случаи - операция.

Ако някога сте имали киселинен рефлукс, ще знаете, че храните, които ядете, са един от основните виновници.

Подобно на много подправки, за канелата се казва, че влошава симптомите на киселинен рефлукс, особено когато се яде в големи количества. В момента обаче няма изследвания, които да доказват, че канелата причинява или влошава киселинния рефлукс.

Също така е малко вероятно да облекчи това състояние.

Въпреки това, хората с киселинен рефлукс имат различни задействания. Ако подозирате, че канелата причинява киселинен рефлукс, опитайте да я премахнете от диетата си за 3-4 седмици, за да видите дали симптомите ви отшумяват.

За повечето хора пробата и грешката с промените в начина на живот ще ви помогнат да идентифицирате тригерите и най-добре да управлявате киселинния рефлукс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com