Фитнес треньорът Стефан Терзийски: „Работата ми всъщност е психология“

20282
Фитнес треньорът Стефан Терзийски: „Работата ми всъщност е психология“
Снимка: Actualno.com

"Възможностите са това, на което си способен по принцип, мотивацията е това, което избираш да правиш конкретно, решимостта е степента на отдаденост, с която го правиш в действителност." Това казва "дикторът" на записа с интервалите на всяка една Групова Интензивна Фитнес Тренировка (GIFT), която Stefan Terziyski провежда от 08:00 часа във вторник и четвъртък сутрин на Fitness&SPA SPARTAK.

VIDEO: https://www.instagram.com/p/B58cFzNAj_w/ 
Предколедното състезание от декември 2019, в което се включиха много от трениращите със Стефан на Fitness&SPA Spartak 
Всъщност предизвикателствата са една тенденция, която в последните години е все по-популярна и се ползва много повече на Запад – такива предизвикателства правехме системно, когато живеех във Франция. Нищо ново не съм измислил, по скоро го пренесох.
Състезание, което аз направих, беше Stef (Steph) Challenge, в което се видя голям подем, хората успяха да удвоят, дори направо да утроят броя крачки, който правят дневно и седмично. Стартирайки с двама-трима, в края на предизвикателството имаше над 15 човека, които бяха активни, споделяха, гледаха, питаха се едни други : „А ти колко направи днес? А ти? Да не си ходил/а в парки, в мола ли, къде ли?“ Това ги прави допълнително ангажирани към това да поддържат здравословен начин на живот. Ежедневната активност е част от общата картина. Спортът е едното, храненето –второто, начинът на живот – третото. 
Имаш доста клиенти, които тренират с теб от над 5 години, откакто си част от екипа на FITNESS&SPA SPARTAK, и непрекъснато правиш нововъведения, за да поддържаш интереса им, като GIFT тренировките (Group Intensive Fitness Training), например. Разкажи ни. 
GIFT тренировката е Групова Интензивна Фитнес Тренировка, базирана на HIIT тренировката, като има някои ползи, които я надграждат. HIIT тренировката е високо-интензивна интервална тренировка, включваме допълнителни елементи като разтягането в края, което е важно за подобряването на мобилността на спортуващите. Груповият елемент винаги носи и повече ентусиазъм, увлича хората, кара ги да бъдат по-активни, тегли ги напред и ги провокира да бъдат по-ангажирани към самото занимание. Аз самият идвам от колективен спорт и най-добре знам какво е отборен дух. Имам приятели от ученическите години, с които и днес да се срещнем на улицата ще разговаряме сякаш преди малко сме оставили топката. 
От къде идва името GIFT [Group Intensive Fitness Training]? Ти ли я озаглави така (gift – англ. подарък)?
Да, аз я кръстих така. Първоначалната ми идея беше тя да бъде едно надграждане на тренировките на хората, с които вече работя, нещо в повече, което да могат да потребяват и същевременно нещо, което е различно, което дава редица допълнителни ползи за всеки един от тях. 
Бяхме свикнали със стандартния фитнес, тъй като FITNESS&SPA SPARTAK от сравнително скоро разполага с т.нар. HIIT ROOM, където се провеждат GIFT тренировките. Ползите от тази тренировка са много. Тя успява да изгори много по-голямо количество калории за единица време и в същото време, за разлика от другите аеробни спортове, помага и за изграждане и стягане на мускулатурата. Това е много важно, тъй като аеробните спортове – например бягане на пътека или каране на колело – не спомагат за изграждане на мускулатура. 
Третият важен елемент е че тази тренировка подобрява метаболитния индекс. Най-общо и разбираемо казано: вие продължите да изгаряте повече калории, дори след като тренировката е завършила. 65-75% от калориите, които се горят през деня, всъщност се изгарят в пасивно състояние. Именно увеличаването на разхода на калории в пасивно състояние е единият от ключовете. 
Могат да се изредят и други ползи, например повишаване на кислородната консумация, (за илюстрация 30 минутно гладко бягане повишава кислородната консумация колкото 2-минутни спринтови отсечки, което е голяма разлика, спестява време в забързаното ежедневие); също се подобрява кръвното налягане, работата на сърцето, ползите са много и не се изчерпват до чисто физиологичните такива. Важна е самата емоция, която носи. Старая се тренировките да са интересни за хората, които участват, и те наистина да се забавляват с тях.  
Стефан е в социалните мрежи на: https://www.facebook.com/stefanterziyski/ и https://www.instagram.com/stefanterziyski/ 
Bestefficient координатите са: https://www.facebook.com/bestefficient/ и https://www.instagram.com/bestefficient/ &  YOUTUBE "Възможностите са това, на което си способен по принцип, мотивацията е това, което избираш да правиш конкретно, решимостта е степента на отдаденост, с която го правиш в действитеност." Това казва "дикторът" на записа с интервалите на всяка една Групова Интензивна Фитнес Тренировка (GIFT), която Stefan Terziyski провежда от 08:00 часа във вторник и четвъртък сутрин на Fitness&SPA SPARTAK

За мотивацията да тренираш хора по 8+ часа на ден, всеки ден, да им предаваш натрупания си опит и знания и отвъд това време в залата, като създадеш специален блог сайт - www.bestefficient.com - а в останалото време да търсиш и да намираш още начини да ги провокираш да бъдат най-доброто от себе си - Actualno.com се срещна за вас с един несредностатистически фитнес инструктор.  

От кога се занимаваш с фитнес и кои са най-големите ползи за теб лично?

С фитнес или спорт се занимавам почти през целия си съзнателен живот. Като тръгнем от ученическите години, когато играех баскетбол, до началото на заниманията ми като фитнес треньор във фитнес зала, когато бях на 20 години (2007 г.) В хода на времето имах свободата да израствам, както искам; Спортното училище ми даде дисциплина, да бъда организиран, да оценявам това, което ми се дава. Спортът е универсален език. Той открива за всички ни възможността да общуваме помежду си посредством игра като прави нещата по-прости, лесни и увлекателни. 

Имам магистърска степен (бел. Авт. „Спорт, фитнес, здраве“ от НСА), педагогическо образование, работил съм с различни групи деца – баскетбол, гимнастика. Специализирах „Диетология и диететика“ във Франция. Там също активно работех с деца, групи баскетбол и фитнес. В последстие бях инструктор и управител на фитнес зала в Пловдив до завръщането ми в София (От края на 2013- та във FITNESS&SPA SPARTAK, където взимаме интервюто), като ежегодно усвъвършенствам компетенциите си с различни обучения, към момента над 15, по-голямата част, свързани с фитнес тренировките и кондиционната подготовка на спортисти.

Цялото това познание, натрупано като личен опит и като академично образование, ли е причината да създадеш блог сайта bestefficient.com?

Както денонощието има 24 часа, така също и цикъла на здравословния начин на живот не се ограничава до двата часа, които прекарваме в залата. Първите стъпки, които правя в сайта са посветени именно на хората, които правят своите първи стъпки в спорта.

Bestefficient е огледало на многогодишния ми опит и работа с хора, едно своеобразно практическо ръководство за тренировките, подхода и отношението ни към целия процес.

Образованието, знанията и книгите са едната страна на медала. Не казвам, че дипломата ви прави специалисти, но от уважение към хората е редно всеки, който е в бранша, да направи това усилие. От другата страна е опитът и умението да разчиташ ситуацията и отделния случай, но също и самосъзаннието да не гледаш на хората като на разменна монета, а като на живи същества.

Ще ви разкажа една история, която поне за мен е потресаваща и е отражение на заобикалящата ни реалност. Преди близо година при мен дойде един мъж, прехвърлил 50те. Искаше да тренираме съвместно и след като попълни документацията, която ми е необходима, аз настоях да поговорим по-обстойно. Видях, че говори бавно. Сподели ми, че след някакво падане преди години си ударил главата и загубил съзнание. Забелязах, че кординацията на ръцете, а също и на краката е различна. Попитах го дали е получавал инсулт, той отрече като сподели, че след падането е ходил в две различни клиники и на двете места са го уверили, че е добре.

След това решил да подобри ситуацията със спорт. Мои „колеги“ го приели с радост, но отклонявали въпросите му затова как да накара и двата си крака да се движат еднакво като му показвали, че и техните бицепси не са еднакви като размер и форма и това е нормално.

Убедих го да си запише час при доктор и задължително да мине през ЯМР или поне скенер, независимо какво му кажат. Деликатно е да обясниш на човек да предприеме подобни действия при положение, че те вижда за втори път. Щастлив съм единствено, че се вслуша в думите ми. Оказа се, че е имал менингиом – туморно образование, което е притискало тъкани и кръвоносни съдове в мозъка и е довело до всички тези нарушения на финната му моторика и говора му. 

Разбрах всичко това от него година по-късно, когато беше дошъл в залата да ме потърси и беше донесъл кутия с бонбони. Намери ме няколко дни по-късно и ми разказа за откритието на докторите, за интервенцията и възстановяването. Говореше отчетливо и изненадващо бързо за мен. От една страна бях горд, че наистина съм му помогнал буквално да се върне към нормален живот, а от друга ме беше яд за годините, които бе загубил, и за „травмата“, която му бяха причинили поредица от специалисти и неспециалисти. Мога да ви разкажа поне още 100 подобни „причини“ за създаването на bestefficient.

Какъв всъщност е занаята на личния треньор? 

Смятам, че моята работа е до голяма степен свързана с това да намериш правилния контакт с човека. Дали ще е 13-годишното момиче, което иска някой ден да стане олимпийски шампион, или човек, претоварен от проблемите на деня си, с по-натоварена работна среда, или пък тренираш човек, който иска да запази здравето и тонуса си максимално дълго време, да се наслаждава на фитнеса като среда. В голяма степен това е психология. 

От една страна това са личностните възможности на треньора. Аз имам преимуществото да мога да стъпя на педагогическото си образование, където в голяма степен е застъпена и психологията. Играта е да влезнеш в техния тон и да им покажеш, че залата е нещо, което много повече им дава, отколкото им взима – като времеви ресурс или като финансов, ако щете.

Да накараш един човек да харесва заниманията в залата е да осъществиш един феномен. Аз го наричам „Феноменът на счупеното яйце“. Когато едно яйце се чупи отвътре, се ражда живот. Когато се чупи отвън – умира живот. Това, което се опитвам да постигна, е тези хора да харесват толкова общите ни занимания, че да изпитват вътрешна потребност сами да ги търсят, а не непрекъснато да бъдат водени от мен. 

Имам хора, с които работя ежедневно в залата, но имам и хора, с които работя от разстояние, тъй като съм и онлайн треньор. Това са хора, с които имам много по-рядка комуникация. Ако не мога да им предам този начин на мислене, това отношение, то вероятността да ги изгубя е доста голяма. Това е една от по-сложните задачи, в чисто психологически аспект, мотивационен: да придадеш на фитнеса това обаяние, че да стане част от ежедневието им. 

Ти правиш много неща, които не са присъщи на един средностатистически фитнес треньор, например организираш предизвикателства за клиентите си, които нямат финансова награда, въпреки това имаш много участници. 

Даде ми много материал за размисъл (усмихва се). Дори и да прозвучи тривиално бих повторил сентенцията: „Ако човек обича работата си, той няма да има нито един работен ден през живота си.“ Може би причината да правя всички тези допълнителни неща е, че никога не съм ги възприемал като тежест в ежедневието ми. 

Едното от състезанията, които проведохме, беше под шапката на FITNESS&SPA SPARTAK, Spartak Summer Challenge - там организацията беше по-голяма (бел. Авт. Участваха и другите треньори на фитнес комплекса), правеха се видеа, целта беше да бъдем харесвани и да се харесваме. 

Предколедното състезание от декември 2019, в което се включиха много от трениращите със Стефан на Fitness&SPA Spartak 

Всъщност предизвикателствата са една тенденция, която в последните години е все по-популярна и се ползва много повече на Запад – такива предизвикателства правехме системно, когато живеех във Франция. Нищо ново не съм измислил, по скоро го пренесох.

Състезание, което аз направих, беше Stef (Steph) Challenge, в което се видя голям подем, хората успяха да удвоят, дори направо да утроят броя крачки, който правят дневно и седмично. Стартирайки с двама-трима, в края на предизвикателството имаше над 15 човека, които бяха активни, споделяха, гледаха, питаха се едни други : „А ти колко направи днес? А ти? Да не си ходил/а в парки, в мола ли, къде ли?“ Това ги прави допълнително ангажирани към това да поддържат здравословен начин на живот. Ежедневната активност е част от общата картина. Спортът е едното, храненето –второто, начинът на живот – третото. 

Имаш доста клиенти, които тренират с теб от над 5 години, откакто си част от екипа на FITNESS&SPA SPARTAK, и непрекъснато правиш нововъведения, за да поддържаш интереса им, като GIFT тренировките (Group Intensive Fitness Training), например. Разкажи ни. 

GIFT тренировката е Групова Интензивна Фитнес Тренировка, базирана на HIIT тренировката, като има някои ползи, които я надграждат. HIIT тренировката е високо-интензивна интервална тренировка, включваме допълнителни елементи като разтягането в края, което е важно за подобряването на мобилността на спортуващите. Груповият елемент винаги носи и повече ентусиазъм, увлича хората, кара ги да бъдат по-активни, тегли ги напред и ги провокира да бъдат по-ангажирани към самото занимание. Аз самият идвам от колективен спорт и най-добре знам какво е отборен дух. Имам приятели от ученическите години, с които и днес да се срещнем на улицата ще разговаряме сякаш преди малко сме оставили топката. 

От къде идва името GIFT [Group Intensive Fitness Training]? Ти ли я озаглави така (gift – англ. подарък)?

Да, аз я кръстих така. Първоначалната ми идея беше тя да бъде едно надграждане на тренировките на хората, с които вече работя, нещо в повече, което да могат да потребяват и същевременно нещо, което е различно, което дава редица допълнителни ползи за всеки един от тях. 

Бяхме свикнали със стандартния фитнес, тъй като FITNESS&SPA SPARTAK от сравнително скоро разполага с т.нар. HIIT ROOM, където се провеждат GIFT тренировките. Ползите от тази тренировка са много. Тя успява да изгори много по-голямо количество калории за единица време и в същото време, за разлика от другите аеробни спортове, помага и за изграждане и стягане на мускулатурата. Това е много важно, тъй като аеробните спортове – например бягане на пътека или каране на колело – не спомагат за изграждане на мускулатура. 

Третият важен елемент е че тази тренировка подобрява метаболитния индекс. Най-общо и разбираемо казано: вие продължите да изгаряте повече калории, дори след като тренировката е завършила. 65-75% от калориите, които се горят през деня, всъщност се изгарят в пасивно състояние. Именно увеличаването на разхода на калории в пасивно състояние е единият от ключовете. 

Могат да се изредят и други ползи, например повишаване на кислородната консумация, (за илюстрация 30 минутно гладко бягане повишава кислородната консумация колкото 2-минутни спринтови отсечки, което е голяма разлика, спестява време в забързаното ежедневие); също се подобрява кръвното налягане, работата на сърцето, ползите са много и не се изчерпват до чисто физиологичните такива. Важна е самата емоция, която носи. Старая се тренировките да са интересни за хората, които участват, и те наистина да се забавляват с тях.  

Стефан е в социалните мрежи на: Facebook и Instagram.

Можете да откриете Bestefficient във Facebook, Instagram и  YOUTUBE 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com