Ето защо има толкова смъртни случаи от коронавирус в Италия

27685
Ето защо има толкова смъртни случаи от коронавирус в Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Както вече стана печално известно, Италия е страната отчитаща над средния процент на смъртност от 4% на заболелите от коронавирус.Това обаче има своето логично и резонно обяснение.

Средната възраст на пациенти с коронавирус, починали в Италия, е 81 години, отбелязва Националният здравен институт в страната. Цялостно погледнато, едно от най-старите населения в света е именно това в Италия (средната продължителност на живота в страната е 83 години).

Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса

Италианското правителство отпуска 25 милиарда евро като част от икономическите мерки за борба с избухналата епидемия от коронавирус. То...

 „Италия е най-старата държава на Стария континент. Имаме много хора над 65 години“, признава Лоренцо Казани, директор на клиника за възрастни хора в Ломбардия.

Според него замърсяването в Северна Италия също може да е фактор за по-високата смъртност. Според доклад на швейцарската платформа за наблюдение на въздуха IQAir, 24 от 100-те най-замърсени градове в Европа са в Италия. „Проучванията показват висока зависимост между степента на смъртност от вирусни дихателни състояния и замърсяване“, казва Казани.

Разпространението в Италия

Официално началото му датира от 20 февруари в страната, когато 38-годишен мъж отива в болницата в град Кодоньо в Ломбардия. Той дава положителна проба за коронавируса, с което става първият регистриран пациент с вируса на COVID-19 в Италия. Някои здравни служители обаче смятат, че вирусът е дошъл в Италия много преди това. „Вирусът вероятно циркулира от доста време. Това е станало точно тогава, когато имахме пик на сезонния грип и хората проявяваха неговите симптоми“, казва Флавия Рикардо, изследователка в отдела по инфекциозни болести на Италианския национален институт по здравеопазване.

Преди да бъде докладван първият случай, имаше необичайно много заболявания от пневмония, регистрирани в болница в Кодоньо в Северна Италия, каза пред вестник "Република" началникът на спешното отделение Стефано Палия, който предполага, че е възможно пациенти с вируса да са лекувани сякаш имат сезонен грип. Здравните заведения, приемали такива пациенти, вероятно са се превърнали в източници инфекция за разпространението на вируса.

СЗО: 93% от случаите на коронавирус са само в четири страни

93% от всички пациенти с коронавирус в световен мащаб са от четири страни, съобщи днес Световната здравна организация(СЗО), добавяйки ч...

Най-засегнати от огнището са северните райони Ломбардия, Венето и Емилия-Романя. 85% от заразените пациенти са в тези части на страната, където досега са регистрирани 92% от смъртните случаи. Но вирусът е потвърден във всички 20 региона на държавата.

Финансовата обезпеченост

Италианското правителство отпуска 25 милиарда евро като част от икономическите мерки за борба с избухналата епидемия от коронавирус. Това обяви министър-председателят на страната Джузепе Конте.

Карантината, въведена по-рано за редица северни региони на Италия, се разпространи на цялата територия на страната. Предвижването между провинциите се разрешава само при голяма необходимост, забраняват се всички масови мероприятия, затворени са религиозните и културни институции.

Какви мерки още взема Италия вижте в този материал.

Цяла Италия е под карантина заради коронавируса (ВИДЕО)

Цяла Италия ще бъде поставена под карантина, тъй като смъртните случаи от коронавируса в страната продължават да се увеличават. Това об...

Последна информация за разпространението на коронавируса по света и мерките за сигурност в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com