Какво да ядем, за да намалим кръвното налягане по естествен начин?

7847
Какво да ядем, за да намалим кръвното налягане по естествен начин?
Снимка: iStock

Хипертонията е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. С нея вече се сблъскват няколко милиона души, много от които не знаят за нея. В повечето случаи хипертонията се дължи на начина на живот и фактори като неправилно хранене, стрес или затлъстяване. 

За да намалите кръвното налягане, си струва да промените начина си на хранене, което може да подпомогне фармакологичното лечение или да бъде отлична алтернатива на него. Какви навици трябва да се въведат в диетата и какви храни трябва да се консумират, за да се поддържа кръвното налягане на правилното ниво?

Как диетата може да понижи кръвното налягане?

Все повече хора страдат от високо кръвно налягане, а голяма част от тях не знаят за това. Първоначално симптомите може да са незабележими и да се подценяват, но състоянието може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като инфаркт или инсулт. 

Затова си струва да се грижите за своя организъм и да реагирате, когато кръвното ви налягане е постоянно над нормата. Могат да помогнат промените в начина на живот, които могат да ни предпазят от приемането на лекарства за понижаване на кръвното налягане. 

За това състояние допринасят фактори като наднормено тегло и затлъстяване, стрес, прекомерна консумация на сол, червено месо или преработени храни, както и употребата на стимуланти - алкохол и цигари. Ето защо, за да се понижи кръвното налягане, е важно да се избягват тези фактори и да се въведат други здравословни навици. Най-доброто нефармакологично лечение на хипертония е здравословното хранене. Трябва да се изключат продуктите, които повишават кръвното налягане, и вместо тях да се избират храни, които го понижават.

Как да намалим кръвното налягане по естествен начин?

Избягване на солта

В случай на високо кръвно налягане диетата може значително да намали параметрите на кръвното налягане и освен това да допринесе за намаляване на теглото. Загубата на 10 kg тегло води до намаляване на систоличното налягане с до 5-20 mmHg. За да се постигне този ефект, е важно да се придържате към определени правила за здравословно хранене. Храните, които са най-вредни за сърцето, трябва да бъдат елиминирани от диетата. 

Сред тях със сигурност е солта, която е необходима за поддържане на киселинно-алкалния баланс в организма, но в излишък може да допринесе за здравословни проблеми. Това е така, защото тя предизвиква отделянето на ангиотензин, който стеснява кръвоносните съдове и допринася за задържането на сол и вода в кръвта. Това води до повишаване на кръвното налягане. Трябва да консумирате само 5 г сол на ден, но много хора консумират много повече. Солта се съдържа не само там, където я сипваме, но и в преработените храни, като консерви, преработени меса и готови ястия.

Какво показва долната граница на кръвното - всеки трябва да знае това

Избор на добри мазнини

Ако кръвното ви налягане е над 140/90 mmHg, трябва да обърнете внимание и на вида мазнини, които консумирате. Хипертонията може да се стимулира от излишък на животински мазнини, напр. червено месо, свинска мас, масло, млечни продукти. 

Те трябва да бъдат ограничени, а ненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6 трябва да се консумират по-често, тъй като те разреждат кръвта и по този начин допринасят за понижаване на кръвното налягане. Освен това те спомагат и за намаляване на холестерола, като по този начин предотвратяват атеросклерозата и други сърдечносъдови заболявания. Най-добрите източници на ненаситени мастни киселини са морските риби (напр. сьомга, риба тон, скумрия, сардини, пъстърва, херинга), растителните масла, ядките, сусамът или лененото семе.

Продукти, съдържащи калий

Диетата при високо кръвно налягане трябва да бъде обогатена с калий. Този елемент понижава систоличното кръвно налягане с около 5 mmHg и диастоличното кръвно налягане с около 4 mmHg. Той също така спомага за ускоряване на отделянето на сол и вода от организма, като по този начин насърчава загубата на тегло. Калият също така намалява риска от инсулт. Най-големи количества калий се съдържат в доматите, листните зеленчуци, картофите, броколите, бананите, цитрусовите плодове и слънчогледовите семки.

Кръвно налягане според възрастта – научете нормите

Продукти, богати на витамин С

Дефицитът на витамин С също може да бъде причина за хипертония. Той води до продължително свиване на кръвоносните съдове. Ето защо си струва да включите в диетата си продукти, които са богати на този витамин. Те включват цитрусови плодове, зеле, броколи, карфиол, чушки, арония, боровинки или касис. Киселите краставички също са добър източник на витамин С.

Чесън

Ако искаме да понижим кръвното налягане, си струва да посягаме често към чесъна. Съдържащите се в него съединения, като алицин, разреждат кръвта и повишават нивото на газовете, които разширяват кръвоносните съдове. Ежедневната консумация на чесън може да намали систоличното кръвно налягане с до 6 mmHg. Освен това чесънът намалява и риска от атеросклероза, метаболитни заболявания или рак.

Горчив шоколад

Един от по-приятните начини за понижаване на кръвното налягане е консумацията на черен шоколад в малки количества. Важно е той да съдържа минимум 70 процента какао, което е богато на антиоксиданти. Консумацията на едно блокче черен шоколад дневно може да намали систоличното кръвно налягане с около 3 mmHg и диастоличното кръвно налягане с около 2 mmHg. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com