Стъклото на колата се запотява през есента. Как да го избегнем?

50864
Стъклото на колата се запотява през есента. Как да го избегнем?
Снимка: iStock/ Guliver

Всеки шофьор рано или късно се сблъсква със запотяване на стъклата в колата му. А това никак не е малък проблем, защото лошата видимост влияе и на безопасността. Ето обаче как може да бъде решен той.

Защо се запотяват стъклата?

Отговорът е – заради разликата между температурата в салона на автомобила и на улицата. В колата е по-топло, отколкото навън, затова влагата се кондензира на по-студените стъкла. Друга основна причина са хората в салона, тъй като те дишат и съответно обилно насищат въздуха с влага.

Възможно е, разбира се, да има и проблем с климатика на автомобила. До това води некачествен ремонт на въздуховодите, които вървят от блока на климатичната система към дефлекторите. Те може да бъдат неправилно монтирани, а някои от елементите им увредени. Тогава кондензът няма къде да отиде и прониква в купето. И колкото е повече влагата, толкова повече са потят стъклата.

Проблем също е и превозването на хора, употребили повече алкохол. При тях отделянето на пот е по-голямо, увеличава се и пулсът им. Така в салона прониква влага, а това все пак е затворено пространство и насищането на въздуха с пара става доста бързо. Неслучайно запотените стъкла привличат внимание и на полицаите на пътя, които дебнат за употребили алкохол шофьори.

Как да се борим?

Най-простият вариант е да се изсуши въздухът. За целта се използва климатикът, който бързо прави точно това. Може да се промени циркулацията на въздуха в салона, като се насочат дефлекторите към стъклото, което ще увеличи скоростта на процеса. Задължително трябва да се следи за състоянието на филтъра в купето – ако той е задръстен или влажен, трябва веднага да бъде сменен. Иначе стъклата ще продължат да се запотяват.

Как да си направим цял БУРКАН фъстъчено масло само за 10 минути

Няма нужда да купувате консервирани продукти от магазина, когато можете лесно и бързо да ги направите у дома, непосредствено преди подн...

На пазара също така се предлагат и редица методи за борба с проблема – аерозоли, салфетки или специална течност. Те образуват тънък слой върху стъклото и не позволяват на влагата да остане върху него. Задължително обаче е предпазните средства да бъдат нанесени върху суха повърхност, иначе няма да свършат работа.

Някои по-старите шофьори използват и "бабешки" рецепти. Една от тях е смес между глицерин и спирт, която обаче трябва да бъде в специално съотношение – 1:10. Тя се нанася на стъклото, но път има сериозен проблем – правят повърхността много мазна и това съответно влошава видимостта, особено нощем.

Продава се и специално тънко фолио - подобно на това, която се използва за тониране на прозорците. Същото се слага и на каските на автомобилните пилоти. Неговото поставяне обаче трябва да се извърши в специализиран сервиз, защото иначе под него се появяват мехурчета и резултатът няма да ви зарадва.

През есента и зимата в колата често попада вода или сняг, които при изпаряването си в следствие на покачването на температурата се превръщат в конденз върху стъклата. Така че задължително трябва да се премахва влагата от салона, доколкото е възможно. Изтръсквайте си краката от снега, преди да седнете в колата, а също така редовно почиствайте стелките.

Впрочем, влагата може да проникне в автомобила и заради лошо закрепени уплътнения на влатите, така че проверете и тяхното състояние. Най-важното е вътрешното пространство да бъде сухо и така да се намали риска от запотяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com