Зъболекар: Винаги изплаквайте устата си, след тези 4 напитки

2531
Зъболекар: Винаги изплаквайте устата си, след тези 4 напитки
Снимка: iStock/Guliver

 Доброто орално здраве е наложително за нашето физическо и психологическо благополучие. Въпреки това повечето хора не успяват да осъзнаят колко важно е здравето на устната кухина, докато не възникне сериозен проблем, който ги принуждава да преосмислят рутините си. Такива проблеми включват, но не се ограничават до ерозия на емайла, кариес, заболяване на венците, обезцветяване и лош дъх.Може да се каже, че много от нас не биха предпочели да чакат да се коригират, след като някой от тези сценарии влезе в действие.

Лекар разкри дали е безопасно да избелвате зъбите си по време на бременност

Един прост съвет, който можем да приложим от този ден нататък, отнема само няколко секунди, но може да направи голяма разлика в дългосрочен план: изплакване след пиене на силно киселинни напитки.

Защо трябва да изплакнете устата си след пиене на кисели напитки

Прекомерното излагане на силно киселинни напитки увеличава риска от ерозия на емайла. Ерозията на емайла увеличава риска от гниене, чувствителност, оцветяване и в някои случаи повишено износване на зъбите и/или счупване. Отново, нито един от тези сценарии не е идеален за решаване след факта, поради което полагането на по-големи грижи за нашето орално здраве чрез защитни ежедневни навици е от решаващо значение.

Ако оставим настрана киселинността, някои от тези напитки съдържат добавена захар, което увеличава риска от увреждане на зъбите ви. Бактериите в устата се хранят със захарта и създават киселинен страничен продукт, който допълнително увеличава риска от ерозия и гниене.

4 силно киселинни напитки, които могат да доведат до ерозия на емайла

1. Сода с добавена захар

Не е изненадващо, че сладките газирани напитки не са чудесни за вашето здраве като цяло и този факт се отнася и за оралното здраве. Те са сред напитките с най-висока киселинност, с ниво на рН около 2,5 до 3,5. Когато се консумират редовно и постоянно, тези газирани напитки „ерозират зъбния емайл с течение на времето, увеличават риска от кариес и причиняват забележимо оцветяване поради комбинацията от киселини и захари.

Колко лошо е да миете зъбите си само веднъж на ден?

2. Плодови сокове

Закупените от магазина плодови сокове също не са добри за здравето на устната кухина, отново поради високата си киселинност и съдържание на захар. И по-специално ябълковият сок (с нива на рН, вариращи от 3,0 до 4,0) и портокаловият сок (с нива на рН, вариращи от 3,3 до 4,2). Въпреки хранителните предимства на всеки от тях като съдържанието на антиоксиданти и способността им да се отчитат към дневния ви прием на плодове, ако те всъщност са 100% плодов сок - все пак ще искате да внимавате за приема си. Те могат да допринесат за ерозия на зъбите и увреждане на емайла, ако се консумират редовно и в големи количества.

3. Кафе

Колкото и „невероятно“ да е кафето заради неговия вкус, антиоксидантен профил и, разбира се, енергийния тласък, който осигурява, то не е толкова добро от стоматологична гледна точка. Да, има способността да оцветява зъбите ви и също така е доста кисело в зависимост от това коя напитка изберете. Кафето обикновено има рН 5-5,5. Независимо дали здравето на устната кухина, храносмилателният проблем или и двете ви притесняват, може да предпочетете студените варианти. Можете също така да закупите кафе с ниска киселинност или да разчитате на сметана, допълнително вода или дори сода за хляб, за да намалите киселинността.

4. Газирана вода

Въпреки че газираната вода хидратира толкова, колкото и обикновената, консумацията й също трябва да бъдат последвана от бързо изплакване. Газираната вода е чудесна алтернатива на обикновените газирани напитки. Въпреки това, тя все още е кисела. А вариантите с добавени аромати обикновено са по-кисели от другите.

Въпреки че не е необходимо да ограничавате напълно тези киселинни напитки, изплакването след консумацията им може да защити емайла и зъбите ви по-ефективно в дългосрочен план. Когато е възможно използвайте сламка, за да избегнете прякото излагане на течностите на зъбите ви.

Източник: https://www.wellandgood.com/acidic-drinks/?utm_source=pocket_discover_health

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com