Азбучник на българския хаос: ВРАЧКИ

5497
Азбучник на българския хаос: ВРАЧКИ
Снимка: колаж на Actualno.com

Бойко Борисов, властта и врачките/гадатели, ясновидци, нумеролози и прочие/ са тема, за която много-много не се говори на сериозно. Обратното, тази несериозна тема е добре дошла в жълтите издания.

Дали става дума за ясновидство и пророчество, или за шарлатанство, се спори и до днес. Най-обективният отговор навярно е – и двете. Така или иначе от древни времена до днес хората на властта се опитват да използват тази енергия и нейната тайнствена сила. От по-ново време можем да споменем няколко исторически фигури, за които е публично известна пристрастеността им към окултното: Хитлер, Цар Борис, Берлускони, Путин и много други.

Според едно международно изследване подобни пророчества най-често са използвани по време на обществени кризи и политически кампании, за да повлияят на електоралните нагласи. Напълно разбираемо, като се има предвид, че хората по цял свят стават все по-суеверни, въпреки напредването на науките и технологиите. Впрочем врачките напълно се доближават до ролята, която играят не малък брой от социологическите агенции. Често, ако не знаем какъв точно е източникът и какво точно четем, можем да объркаме техните прогнози/предсказания/. Двете социални групи си приличат основно по това, че се стремят да бъдат близо до властта и да печелят от нея. Затова прогнозите и пророчествата в по-голямата си степен са в полза на онези, които в момента държат кокала.

България не прави изключение от общото правило. Хората на властта са близък контакт с всякакви врачки и гадателки. Публично неглижират предсказанията им, ако не са в тяхна полза и намират подходящия начин да им дадат гласност, ако е обратното. Най-често не правят това открито и директно, а чрез поставени медии. Защото знаят, че в очите на обществото това официално все още изглежда някак несериозно. Както и знаят разбира се обратното – обикновените хора, избирателите, се влияят от подобни предсказания.

Голяма част от световни пророчества и предсказания днес изглеждат не само неверни, но и направо смешни. Сред най-парадоксалните в са тези, че компютрите нямат никакво бъдеще, атомната бомба е пълна утопия, а Обединението на Германия никога няма да се състои. Има и куп други.

Но нека се върнем в България с няколко цитата. Само се уверете колко от тези прогнози са се случили.

„ След динамичната 2017 година, 2018 отново ще бъде динамична, но в друг аспект. Хората ще бъдат по-мъдри, по-пораснали, ще има баланс. Бойко Борисов пак ще е на власт, но с много широка коалиция. Това включва БСП… В края на 2018 и началото на 2019 година Франция ще тръгне да излиза от Европейския съюз…Балканите ще се обединят”/мнението е на ясновидката Гюгчен/

„През 2017-2018 година в България ще има пълен обрат и страната ще изживее пълен икономически, политически и духовен подем. В неговата основа ще бъдат жена, в която се е вселил духът на Мария Магдалена и 37 годишен мъж, който носи духа на Давид”/мнението е на ясновидеца и гадателя Георги Петков/

„ До 2017 година Адронният колайдер, който учените използват в Швейцария, ще разбалансира Земята. Това ще довете до аномалии и у нас. Ще има силни земетресения…До 2018 година депутатите в Народното събрание ще станат 120, дори 80”/феноменът Василка Анакиева/

Както казваше навремето баба ми: „Да не съм врачка, че да ти кажа, каквото искаш да чуеш.”

 

Автор: Калин Илиев

___

 

"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com