Бурето с барут до нас дими

7139
Бурето с барут до нас дими
Ексцесиите в Македония може да запалят и българския двор

Македония посрещна Великден почернена след чудовищното убийство на петима рибари на брега на Железарското езеро край Скопие. Пети ден полицията не успява да хване нишката на кървавото злодеяние, а траурът премина в желание за мъст към албанците и безредици по улиците на Скопие.

Засега е сигурно, че екзекуцията е била внимателно планирана и изпълнена от мъже с военен опит. Четирима млади момчета, отишли надвечер миналия четвъртък да ловят риба, са били вързани, наредени до автомобила им и направени на решето с автомати "Калашников". Петият - 40-годишен мъж, е бил застрелян встрани, вероятно защото е видял убийците. Край труповете се търкаляли техните въдици и пакети със сандвичи. Разследващите органи работят и по версия за тежка свада между рибари, но общественото мнение в страната изглежда убедено в "албанската следа". Напоследък междуетническата омраза отново започна да кипи.

Албанска "армия" иска Скопие вън от "окупираните албански земи"

Неизвестна досега Армия за освобождение на окупираните албански земи (АООЗ) от Косово е дала ултиматум на македонското правителство до ...

Преди месец цивилен полицай застреля двама албанци в Гостивар след спор за място за паркиране. Зачестиха и сбиванията по улиците и автобусите в смесените градове и села. Затова зловещият терористичен акт край Железарското езеро лесно може да се превърне в искра, която да вдигне във въздуха бурето с барут. Особено в случай че убийството не бъде бързо разкрито. Всички политически и държавни мъже в Македония призоваха към спокойствие и въздържане от насилствени действия и насъскване по етнически признак. Тревожни изявления за запазване на мира проехтяха и от Белград, Тирана и Прищина.

През 2000-2001 г. страната вече преживя кратка, но кръвопролитна война между албанската милиция, наречена Армия за национално освобождение, и македонските сили за сигурност. Само огромният натиск от страна на ЕС, САЩ и НАТО успя да укроти ненавистта и да принуди воюващите да положат подписи под Охридското мирно споразумение.

Петорната екзекуция на невинните въдичари обаче подсказва, че някой има сериозен интерес да подпали чергата отново и да сложи кръст на държавата в сегашния й вид. Изневиделица се появи и поредната Армия за освобождение на окупираните албански земи от Косово, която призова македонските власти да се изтеглят от "окупираните" територии.

В Скопие витаят подозрения, че зад екзекуцията стоят специални служби на съседна държава, тъй като подобна военна операция едва ли може да бъде извършена от някоя шайка бандити и пияни селски отмъстители. Според тях целта е да предизвикат отмъщение от страна на македонците и да вкарат страната в кървавата спирала, до болка позната през 90-те на Западните Балкани. Кървавият пожар едва ли ще подмине отново и съседните на Албания Косово и Сърбия. В. "Нова Македония" припомни два подобни терористични акта, които сложиха край на мира в региона.

Призиви да се спре изкривяването на информацията в Македония

Сдружението на журналистите на Македония призова медиите да не спекулират с убийството на петимата рибари край Скопие, предаде македонс...

В края на 80-те в Косово сръбски селянин бе намерен в безсъзнание, изнасилен с бутилка от бира. Въпреки че извергът не бе заловен, местните сърби останаха с впечатление, че албанците започват вълна от насилие срещу тях. През февруари 1994 г. бяха взривени гранати на пазара Маркале в Сараево. Атентатът взе 68 жертви и стана повод за избухването на босненската война. Къщата на съседа гори и не е зле българското правителство да излезе с ясна позиция по опасността от кървави междуособици в региона.

Важно е да погледнем и в собствения си двор, където също надвисва сянката на омразата и насилието

Миналата седмица в пловдивското село Правище при сбиване между българи и цигани беше посечен 45-годишен мъж. Трагедията идва малко повече от половин година след убийствата в Катуница, последвани от гневни националистически митинги в няколко големи града, където младежи издигнаха лозунги срещу "циганския терор". Тогава махалите бяха опасани от кордони жандармеристи и се напълниха с полицейски части с цел да не допуснат изстъпления. И сега бързите и навременни действия на МВР и насищането с униформени на конфликтите точки може единствено да спрат ескалацията на напрежението.

Крайно време е обаче властта да помисли за стратегическото решаване на проблема. Спешно са необходими повече полицейски патрули и системи за видеонаблюдение в градчетата и селата, подложени на постоянни ромски набези. От друга страна - реални мерки за подпомагане на безработното и неграмотно население, което граби наред, често подгонено от глада. Ако етническите пожарища не бъдат бързо потушени, не бива да се учудваме, ако някои китни държавици на Балканите се превърнат в пепелища, следвайки печалния пример на Югославия.

ЕК призова Македония да не допуска заплахи за етническия мир

Европейската комисия призова македонските граждани да не допускат заплахи за етническия мир. Изявлението идва след сблъсъците в странат...

Руслан Йорданов, Стандарт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com