Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да има драматична промяна в цената на тока, успокои Главчев

21 май 2024, 16:15 часа • 1261 прочитания

Няма да има драматична промяна в цената на тока. Това заяви от парламентарната трибуна служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушване.

Въпреки че темата на изслушването бе размерът на предстоящото осъвременяване на пенсиите, Главчев отговори на въпрос за предстоящото увеличение на цената на тока за битовите потребители от 1 юли, зададен от социалистът Борислав Гуцанов.

"Какво се случва в АЕЦ „Козлодуй“ и какви са напреженията, във връзка с искането за увеличаването на изкупната цена на тока?", попита народният представител. Още: Поскъпването на цената на тока ще е с около 10%: Говори енергийният министър

"Няма никакво напрежение по отношение на увеличаването на цената на тока, нито в „Белене“, нито в "Козлодуй" има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Има независим регулатор, който определя цената на тока и не го казвам, за да прехвърля топката там. Следим процеса по формиране на цената на тока, доколкото е в правомощията на изпълнителната власт", отговори Главчев.

"Мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна. Мога да дам индикативен процент – в рамките на инфлацията, че и по-надолу. Не е моя работа да казвам каква ще бъде цената на тока от 1 юли", допълни служебният премиер.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес