Докато ГЕРБ съсипва бизнеса, обвинява Румъния за оставането на мониторинга ни

8403
Докато ГЕРБ съсипва бизнеса, обвинява Румъния за оставането на мониторинга ни
Снимка: БГНЕС

За всеки здравомислещ човек в България отдавна е ясно, че големите обществени поръчки се предоставят на фирми, приближени до властта. Понякога това се прави посредством дискриминационно зададени условия в конкурса, а друг път се намира вратичка и прозорче изобщо да не се прави такъв и се преминава през директно договаряне. За по-малките фирми е ясно, че те не могат да се възползват от лъвския пай на обществения ресурс.

Ще ви разкажа обаче за още една практика, която дефакто вече напълно обрича на мизерия и фалити малките фирми. Тя дори не е корупционна в същността си, а просто безумно глупава и късогледа. Чиновниците в държавната администрация изглежда са решили, че ще все пак ще вземат евроатлантически опит, но не по отношение на функционирането на икономиката и данъчните облекчения да речем.

Става въпрос за разсроченото плащане към фирмите. Явно някой "брилянтен" мозък е решил, че по този начин държавата ще разполага с повече оперативни средства, а това няма да направи впечатление на фирмите. Само дето не е отчел, че българските фирми работят с много ниски печалби и разсрочването на практика ще "изяде" печалбите им и дори ще доведе до загуби. В същото време въпросните компании ще си платят данъците, все едно вече са получили възнагражденията си. Лишавайки по този начин фирмите от оборотни средства, държавата ги принуждава да вземат заеми на високи лихви или самите те да разсрочват плащания и така се формира междуфирмена задлъжнялост. Това късогледство, гарнирано с абсолютно недостатъчните икономически мерки, които последваха пълното затваряне на множество бизнеси заради коронакризата, доведе до изключително тежки последици върху дребните предприемачи и създаде предпоставки за много настоящи и бъдещи фалити.

На фона на тази абсурдна икономическа политика в страната дойде и поредният доклад на Европейската комисия за правосъдието ни. Никога не съм отдавал особено значение на докладите на европейските чиновници, защото мнението ми за тях в голяма степен се припокрива с това за българските. И там работят хора на огромни заплати, без особено покритие по отношение на стратегическите си умения и познания. Заключенията в доклада нито бяха изненадващи, нито ни казаха нещо ново. Но поводът за написването на този коментар беше реакцията на доклада от страна на българските управляващи.

След като дълго време твърдо отричаха, че има мониторингов механизъм върху България, сега евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев с недомлъвки призна, че "за България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка". Защо лъгахте толкова нагло досега, господа управляващи? Явно това е начин на съществуване за тази партия. Точно както преди изборите Бойко Борисов излъга, а после беше осъден за клевета. Но какво от това? Когато лъжата е постигнала краткосрочната си политическа цел - очерняне на политически опонент... Чудя се докога ли паметта ще е толкова къса, че отново и отново да се дават шансове на доказани дори в съда лъжци?

Още по-нагло беше изказването на Емил Радев за причините за оставането на мониторинговия механизъм. Виновни били румънците, разбирате ли... Защото България била обвързана с тях. Кажете ми честно, как се гледате в огледалото, господа и "прекрасни госпожи" управляващи? И себе си ли залъгвате?

Изключително смешен беше и опитът за измъкване от журналистически въпрос, че в "положителния" доклад се посочва безконтролността на фигурата на главния прокурор. "Лицата" на ГЕРБ така и не отговориха конкретно на въпроса, а отново си намериха вечния виновник в лицето на БСП, че го използвали за вътрешните си проблеми. За клиентелистките вериги в левицата си заслужава да отделя внимание в друг коментар, но оправданието "БСП" няма да минава вечно. Както се видя и прашасалите милионери в социалистическите редици вече започват да хвърчат от ръководните постове в партията си, а може би скоро и извън борда на червените редици. Същата съдба очаква и "сините" милионери, също облагодетелствани от "червени куфарчета". Нека не забравяме как разни соцолигарси получиха сериозни пари от правителството на ГЕРБ. Именно то осигури 43.2 млн. лева от националния бюджет за община Варна, за да купи "дупката" в центъра на града от бизнесмена Георги Гергов. Но и това удобно го забравяме, нали?

Кой знае, може пак да са виновни румънците. Нищо, че бившият финансов министър Горанов (също симпатично забравен) заложи икономически растеж в края на мандата на правителството от 2,9%, а румънците и цяла Европа за същия период залагат икономически растеж над 5%. Но пък ние разполагаме с възможностите да си купим американски изтребители F-16... без разсрочено плащане. Как иначе - нали сме разсрочили плащанията към българските работодатели. Всичко е измислено, не се притеснявайте. Само недейте да протестирате, че това е неприличен и вандалски акт и ще ви пратят институциите (справка "Хиполенд"). Докато Валери Симеонов ви се кара, а той самият пита депутатки дали са възбудени и проверява диагнозите на децата с увреждания. А Данаил Кирилов го освободиха от поста му, но само за да има време да подготви новата ни Конституция. Не ви ли писна да ни лъжат и да се гаврят с нас?

И докато чакате някой да ви "предложи алтернатива" на "политическия пазар", все ще ни оправят. Ама така ще ни оправят, че ще го усетите с всичките си сетива. И по зимните си сметки, защото явно достойнството ни е такова, че вече румънците ги е срам да ги слагат редом до нас.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com