Маргарита Михнева: Цветан Цветанов избра тези, които пожалиха Митьо Очите

12405
Маргарита Михнева: Цветан Цветанов избра тези, които пожалиха Митьо Очите

Главният проблем на казуса с наскоро простреляния Димитър Желязков – Митьо Очите е за престъплението и наказанието. Според известната разследваща журналистка Маргарита Михнева след визитата на Сотир Цацаров в Бургас е станало ясно, че силовият бос се е ползвал с подкрепата на прокурори, следователи и хора от ДАНС.

Михнева припомни конкретен сюжет отпреди десетилетие. През 2007 г. след безпрецедентна акция е била разбита групата на Желязков. Година по-късно 12 от 17-те задържани подписват споразумения с прокуратурата – сред тях и соченият за тартор Митьо Очите. Прокурор по делото е Светлозар Костов, който по-късно ще се изкачи в йерархията до шеф на спецпрокуратурата, за да бъде после отстранен със скандал. Това разказа в студиото на bTV Михнева.

Румяна Ченалова: ВСС наказва магистрати и защитава "когото трябва"

"Нито Етичната комисия, нито по-голямата част от Висшия съдебен съвет желаят да проверят действията на своите колеги. Тези хора наказва...

Михнева подчерта, че това решение на държавното обвинение е законно, но не е морално: „Споразумението е бягство от наказанието, не от правосъдието”. Според нея Костов много добре е осъзнавал, че в този случай присъдата на Очите не носи в себе си и правосъдие.

Сред другите подсъдими е дясната ръка на Очите Янко Гюров (Янко Поморийския). Адвокат му е бъдещата (и от известно време – бивша) съдийка от СГС Румяна Ченалова – тогава все още с фамилия Бечева.

Митьо Очите 16 години върти на пръста си държавата – как става така? Какво е миналото на Светлозар Костов? Кой го доведе в София да бъде прокурор по делото "Октопод"? Кой доведе Румяна Ченалова в София - от адвокат по делото на Митьо Очите да бъде съдия по делото "Октопод"? Кой? Не е Пеевски. Цветан Цветанов ги избра”, запита Михнева.

Журналистът даде за пример за "правосъдие" писателят Христо Фотев, който е бил осъден за неплатени телефонни сметки, но не е сключил споразумение, а е починал в мизерия.

Михнева: Ченалова е записала разговорите с Янева с микрофон от службите

Румяна Ченалова е записала разговорите си с Владимира Янева с микрофон, даден й от службите. Това заяви журналистът Маргарита Михнева п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика