Молба към негласуващите

41534
Молба към негласуващите
Снимка: Thinkstock

Днес много хора ще отидат да гласуват. Кои по убеждение, кои с отвращение, кои в заблуда, кои с надежда... Проблемът обаче са онези, повечето, които не искат да гласуват.

Едни не искат, защото "не се интересуват от политика". В техен интерес е обаче да прозрат, че политиката положително се интересува от тях. За нея те са единица ресурс. Единица, която ако позволи, може да бъде стригана, доена и в удобно време, подкарвана към кошарата.

Как се гласува?

Отново припомняме начина на гласуване, който Ви гарантира правилно попълване на бюлетината и съответно - валиден вот. В лявата част на...

Хората, които не се интересуват от политика, трябва да знаят, че са нейни преки жертви. От нея зависи колко данъци ще плащат, колко високи ще са им сметките за вода, ток и парно, дали за децата им ще има детски градини, какво ще учат след това в училище, какви ще са условията по доживотния им кредит за апартамента, какви са цените в магазините, колко ще плащат при лекаря, какви ще са им пенсиите, когато остареят, и още, и още...

Гласуването е въпрос на личен интерес. И ако вие не отидете днес да гласувате, всички гореизброени неща ще бъдат определени от някой друг. И той най-вероятно няма да помисли за вас. Не е длъжен. Щом вие не си правите труда да се опитате да изберете по-добро бъдеще за себе си, защо той да го прави?

Други не искат да гласуват, защото "всички били еднакви", нямало как да разберат кой е по-добър. Има как. За щастие, не живеем в Северна Корея. Дори с огромните си несъвършенства, България е свободна страна, в която всеки има достъп до информация, стига да положи нужните усилия, за да я намери. Мързелът да бъдеш информиран е обида към самия себе си. Защото човек, който осъзнава ценността на изборите си, не може да си позволи да бъде неинформиран.

Да, основните медии в България имат проблеми. Зависими са, страхливи са. Това обаче не означава, че каналите за информация свършват с тях. В днешно време, когато необятния свят на интернет е на една ръка разстояние, да твърдиш, че няма откъде да се информираш адекватно, е просто несериозно.

Да, изисква се усилие всеки ден да преглеждаш новините. Ако обаче живееш като кон с капаци, ставаш една от овците в стадото. Ако всички живеехме като коне с капаци, днес Пеевски щеше да е шеф на ДАНС, Орешарски още да е на власт, а Добруджа щеше да се дупчи за шистов газ.

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

Открита е телефонна линия за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изб...

Неинформираният човек е безкритичен, безопасен, манипулируем. Той няма право на претенции, защото позволява доброволно животът да го подминава и избира да не прави нищо по въпроса.

Има такива, които не гласуват, и защото са отвратени. Защото просто не виждат за кого. Всъщност, към момента вероятно така се чувстват и тези, които гласуват. Разликата е, че вторите имат усещането, че е въпрос на самоуважение изборът да е твой. А и защото, противно на нихилистичните констатации, не всички са едни и същи.

Дори при злото има градация. Има лоши, но има и по-лоши. Кои кои са е въпрос на лична преценка. Въпросът е да направим тази преценка и да не позволим по-голямото зло да победи.

На всички ни е писнало да гласуваме за по-малкото зло. Всички бихме искали да живеем в Швейцария, където изборът е само между добри, честни и отговорни кандидати. Но ние не живеем в Швейцария. Дори тя невинаги е живяла така. Извървяла е дълъг път и е правила правилните избори, за да стигне до това, което е днес.

Не особено успокояващата истина е, че по-малкото зло е по-правилният избор. Само при поредица от правилни избори на по-малки злини можем един ден да се надяваме, че ще излезем на пътя, водещ до избори на добро. Това е простата логика.

Докога ще ни се внушава и ще се работи за избор с предизвестен край?

Изборите са история за психологията на един набързо скалъпен избор с предизвестен край. Защо хората не гласуват ли? Има си известни пси...

Така че гласувайте.

Не заради тях. Заради себе си. Гласувайки не им влизате в играта, напротив - рушите я. Българският уродлив политически модел се гради на вас, негласуващи. На вас и на купените гласове. И само от вас зависи да го срутите. Ние, гласуващите, днес ще направим каквото можем, за да бъде България по-добре. Трябва ни обаче едно рамо и от вас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com