С какво привличаме путинисти в България?

7048
С какво привличаме путинисти в България?
Няколко хиляди руски граждани гласуваха за президент в руското посолство в София

Впечатлението, че на българска територия се състояха невиждано многолюдни „избори” за утвърждаване на самоназначилия се руски президент Путин, не е само мое (или евентуално-ваше). В централните си новини на 4 март БНТ съобщи:

„Няколко хиляди руски граждани гласуваха за президент в руското посолство в София. Пред избирателната секция се изви опашка, а хора коментираха, че от 20 години не са виждали такава активност тук, за каквито и да е руски избори. По данни от посолството живеещите у нас руснаци са близо 15 хиляди. Освен в София, те гласуваха в Русе и Варна.”

САЩ: Русия да разследва изборите

САЩ призоваха Русия да проведе "независимо, честно" разследване на резултатите от изборите, които върнаха Владимир Путин в Кремъл, въпр...

Ден преди това читателите на този блог (само тук, понеже колегите от сайта Юрочикаго бяха публикували интервюто си на звуков файл) имаха твърде рядката възможност да се запознаят с предупреждение на една руска правозащитничка и депутат към българите да внимават с тактиката на целенасочено заселване на руски граждани, прилагана и другаде като инструмент за установяване на значимо физическо присъствие с растящи претенции за руско влияние. В интервюто си за българския сайт от Чикаго Валерия Новодворская говори за 200 000 руснаци в България.

Само през последните 3-4 години руснаците са купили над 200 000 апартамента и къщи в България, сочат също експерти пред Prian.ru.

Да припомня и написаното от мен миналата година (за което и до днес мълчат „засегнатите” и българските медии), че през март 2001 г. от България бяха изгонени руски дипломати - за първи път от много десетилетия, след което, по думите на тогавашния премиер Иван Костов (дръзнал да „посегне” на руския шпионаж в България), цитиран екслузивно в книгата ми „Течна дружба”, „руската агентура беше активизирана за сваляне на българското правителство”.

Официално обяснение за причината за прогонването на дипломатите нямаше. В книгата си посочвам, че конкретната причина е била шпионска дейност по създаване на проруска партия, за което прикритите като дипломати руски шпиони са обикаляли страната ни, посещавайки разни „патриотични” седенки с цел за вербуват за партийна структура „братушки”. Повишен е бил например интересът им към Тракийските дружества, в които силно влияние има БСП.

По-късно, както знаем, след смяната на българското правителство на вълната на „царизма” и неговата харизма, все пак беше създадена „Атака” , която никога не каза „крива дума” за руското проникване в България. А сега, както също знаем, вече публично и без излишни маскировки, нишата на русофилското политиканстване е атакувана от поредната, създаваща се в момента формация със заявка за откровено проруска партия, която възприема предизвикателната тактика да се заявява като такава демонстративно - нещо повече, заявката е да бъде дубликат на монополно управляващата в Москва „Единна Русия”.

Арестуват наред опозиционерите

Десетки опозиционери, сред които известният блогър Алексей Навални, бяха арестувани по време на протест в Москва тази вечер срещу побед...

Кои са руснаците, които напират да ощастливят с постоянното си присъствие своята бивша соцколония? Видяха се в телевизионните репортажи от опашките пред избирателните секции за изборите, организирани за преизбирането на президента Путин. Възторгът им от предизвестения избор беше ярък, невъздържан, бликащ щедро с пожелания за „още няколко мандата”, както изригна пред БНТ една такава гласоподавателка в София. Репортерите, не само на БНТ, направо се оплакваха, че не могат да открият руски гласоподавател на обратното мнение. Намери се една такава „черна овца”, която се оказа червена: харесвала лидера на комунистите Зюганов.

А на онези от вас, които ще кажат, че няма как да е иначе, понеже руснаците, където и да се намират, си го обичат Путин изобщо и безалтернативно, мога да препоръчам да погледат малко други телевизии. Новинарският канал Юронюз например излъчи репортаж от Лондон, където репортерите имаха обратен проблем с интервюирането на руснаци - чуха се само недоволни от Путин руски избиратели.

Че София не е Лондон, това го знаем. Но не е лошо да си даваме сметка какви са руските пришълци тук (и какви са руските бегълци от Путин в Лондон). И защо е така? С какво Лондон привлича противници на Путин, а София, Варна и Пловдив (утре и в други градове) са магнит (само?) за лоялни на властта в Кремъл поданици на бившата ни колониална владетелка?

Отговорът е очевиден: тук путинистите се чувстват като у дома си на територията на страна, която също се управлява от „антикомунисти”, подобни на онези, които участват в разиграването на фарса с избора между комуниста Зюганов и „антикомуниста” Путин.

Така че в Лондон живеят „новите руснаци”, а в София - добре познатите стари товарищи и техните булки.

Полицейски ботуш

Арести, побой и преследване на опозиционери имаше цяла нощ по улиците на Москва след протестните митинги срещу избирането на Владимир П...

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com