САЩ: Русия да разследва изборите

4874
САЩ: Русия да разследва изборите

САЩ призоваха Русия да проведе "независимо, честно" разследване на резултатите от изборите, които върнаха Владимир Путин в Кремъл, въпреки съобщенията за нередности, съобщава БГНЕС.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд заяви, без да споменава конкретно името на Путин, че САЩ "очакват с нетърпение да работят с избрания президент, след като резултатите от изборите бъдат утвърдени и той положи клетва".

ЦИК на Русия ще наблюдава изборите в САЩ

Руската Централна избирателна комисия започва подготовка на системата за дистанционно наблюдение на президентските избори в САЩ, заяв...

Нуланд заяви, че Вашингтон подкрепя неокончателния доклад на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Говорителката изтъкна, че ръководителят на делегацията на ПАСЕ е установил, че "изборите имат ясен победител с абсолютно мнозинство". Нуланд обаче отбеляза и "безпокойството на ОССЕ относно условията, при които е проведена кампанията, използването на държавните ресурси и процедурните нарушения в изборния ден".

"Призоваваме руското правителство да проведе независимо, честно разследване на всички съобщения за изборни нарушения", изтъкна тя. Подобно на ОССЕ обаче и Нуланд изтъкна, че Централната избирателна комисия е предприела нови стъпки за увеличаване на "прозрачността в процеса на гласуване след парламентарните избори" през декември.

"Призоваваме руските власти да развият тези стъпки, за да гарантират, че процедурите за бъдещите избори ще бъдат по-прозрачни", заяви Нуланд. Тя посочи редица положителни развития. "Окуражени сме от това, че видяхме много руски граждани да гласуват, да наблюдават гласуването в своите избирателни райони, да упражняват конституционното си право на свободно събиране и да изразяват мирно вижданията си за политическия и избирателния процес", изтъкна Нуланд.

Наблюдателите: Изборите в Русия бяха нагласени

Президентските избори в Русия очевидно бяха нагласени в полза на премиера Владимир Путин, се казва в доклада на международните наблюдат...

"Броят на руските наблюдатели на тези избори е безпрецедентен и е признак, че руското общество се стреми да участва в подобряването на демократичните институции на Русия. Ние също така признаваме усилията на правителството да реформира политическата система", допълни говорителката.

Това включва "връщането на прякото избиране на губернатори, опростяването на процедурите за регистриране на партия и намаляването на броя на подписите, необходими за регистрирането на кандидати за президентските избори", каза още Нуланд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com