Защо децата в 4 клас в Швеция оставят смартфоните в шкаф - и учителката го заключва

15048
Защо децата в 4 клас в Швеция оставят смартфоните в шкаф - и учителката го заключва
Снимка: Thinkstock

Децата от 4 клас в едно от училищата в град Шьобу, Южна Швеция, оставят смартфоните си в малка дървена кутия, която учителката заключва в шкаф преди да започнат учебните занятия. В Швеция не е необичайно четвъртокласниците да притежават смартфони. Децата не носят и тежки ученически чанти. В часовете те обикновено работят дигитално, с помощта на лаптопи.

Някои деца за пръв път държат в ръце печатни учебници

Учителката Севедсон показва на учениците новия учебник по математика. "Прелистете го. Чисто нов е", казва им тя. След почти четиригодишно обучение в училище децата в това училище сега за първи път взимат в ръце хартиен учебник, пояснява германската обществена медия АРД в свой репортаж. Досега в часовете по математика те почти изцяло са работили с лаптоп. Учениците веднага забелязват разликите. „В печатния учебник има повече обяснения, които сега трябва сама да си чета. А досега компютърът ни изчиташе обясненията“, казва едно момиче.

Още: Обучение за "дигитално градинарство" - как да се борим срещу речта на омразата?

Много шведски училища започват бавно да правят обратен завой. Години наред дори децата в началните училища почти изцяло се обучаваха дигитално. Само преди 5 години образователните власти издадоха национални указания, в които препоръчаха използването на средства за цифрово обучение като лаптопи и различни компютърни приложения. Началната учителка Жанет Виберг посочва, че това си има и своите недостатъци. "Като цяло скоростта на четене, речниковото богатство и разбирането на текстове от страна на учениците се влошиха. Смятаме, че това се дължи на факта, че прекалихме с дигиталното обучение."

Освен държавните училища в Швеция съществуват и много частни. Не съществува централизиран контрол върху образователната политика. Затова училищата досега са имали право сами да определят как точно да работят. Консервативното правителство на страната сега иска да промени това. Министърката на образованието Лота Едхолм настоява особено учениците в началните училища да четат повече печатни текстове.

60 милиона евро за връщане на хартиените учебници

Шведското правителство вече отпусна за тази година 60 млн. евро за връщане на хартиените учебници и книги. "Цифровите учебни материали са за по-големите деца. Знаем, че според научните изследвания на мозъка малките деца изобщо не бива да влизат в контакт с екраните", казва министърката.

Още: Безплатни дигитални обучения за бургаските ученици в следващите пет години

АРД посочва, че ако шведското правителство постигне своето, учителите скоро ще получат съвсем нови насоки за работата си. "Много родители също искат да върнем книгите в клас", казва още Лота Едхолм. "Защото книжният учебник прави по-лесно разбирането на това какво трябва да подготви детето преди следващия тест.

В училището в Шьобу, Южна Швеция, децата все пак взимат със себе си лаптопите си в часовете по география. Там те са им полезни, за да търсят и откриват различни страни и градове по картите на света. Местоположенията им децата отбелязват на екраните пред тях.

И въпреки всичко: бъдещето е дигитално

Учителката Жанет Виберг коментира, че не желае да преподава изцяло без лаптопи: "Бъдещето е цифрово", посочва тя пред АРД. "Трябва да запознаем децата с този свят и то по най-правилния начин. Ако имах възможността за повторен избор, бих избрала комбинацията от методи".

Още: Милениали възобновяват многомилиардната образователна индустрия

 

Източник: Дойче веле

На Острова: След коронавируса училищата не трябва да се върнат към "нормалното"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com