X
 
 

"Ботеви дни 2019" във Враца бяха открити с триизмерно лазерно шоу и концерт

7314 0
"Ботеви дни 2019" във Враца бяха открити  с триизмерно лазерно шоу и концерт
Снимка: Община Враца
Тържествената церемония за официалното откриване на „Ботеви дни 2019“ започна с кратка театрализация, която проследи  последните дни от живота на Христо Ботев- писмото до Венета, акостирането на парахода „Радецки”,  както и последните боеве на четата и гибелта на поета.

Кметът на града Калин Каменов каза при откриването: „Тази вечер поставяме началото на честванията, посветени на 143-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Това са дни, в които всеки от нас трябва да направи своята равносметка и да си отговори на въпроса – с какво допринесе, Враца да носи прозвището – град на балкана, саможертвата и патриотизма. Ако отговорът е положителен, тогава имаме пълното основание да се гордеем, че сме истински потомци на хората, дали живота си в името на нашето бъдеще. Уважаеми родители, заедно с децата си, посетете паметните места от нашата история – Милин камък и Йолковица и им разкажете за случилото се там и за грешките, които сме допускали, за да не ги повтаряме пак. Само така паметта за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета – няма бъде загубена. Откривам Ботеви дни 2019 година!“

Под звуците на националния химн, на пл. Христо Ботев беше издигнат националния флаг на Република България, а пред паметника на бореца за свобода – Христо Ботев  бе запален вечният огън.

Празничната програма, продължи с рецитал и награждаване на победителите от конкурса „С Ботев в сърцето“. Преди час завърши първият концерт от програмата на „Ботеви дни 2019“  - музикантите от „Фондацията“ – вокалът на „Щурците“ – Кирил Маричков, китаристът от ФСБ – Иван Лечев, неповторимият глас – Дони, китаристът на Б.Т.Р. – Славчо Николов и Венко Поромански от група „Те“които свириха заедно със състава на Симфониета Враца.

Делото на българските възрожденци, историята на създаването на  българската азбука бяха пресъздадени  в триизмерното лазерно шоу върху сградата на читалище „Развитие“, което което събра стотици врачани.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители