Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

11 декември 2023, 16:13 часа • 1818 прочитания

Най-голямата болница във Враца е декапитализирана. Въпреки че към края на септември отчита печалба от 219 000 лева, най-голямото лечебно заведение в територията на областите Видин, Враца и Монтана има непокрити минали загуби на стойност над 20,3 млн. лв. Текущите му задължения са почти 13,4 млн. лв., нетекущите – 7,4 млн. лв., а просрочията му достигат 8,3 млн. лв. и са обезспокоителни по размер. Търговските и други вземания на болницата са едва 1,8 млн. лв. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. д-р Христо Хинков до депутата Мартин Харизанов (ГЕРБ-СДС). Още: Областната болница на Враца на практика е потънала

Според данните на министъра средната брутна работна заплата към 30.09.2023 г. в МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца е 1 894 лв. Средно-списъчният брой на персонала е 520 човека. От началото на годината до края на септември през болницата са преминали 11 311 пациенти. Средният престой на един болен е 4 дни, а оборотът на едно легло е 38. Използваемостта на леглата е 57,81 %. Средната стойност на един преминал болен е в размер на 1 441 лв.

Хинков е посочил, че управлението на публичните предприятия от системата на здравеопазването се осъществява според Закона за публичните предприятия и органът, упражняващ правата на държавата, не се намесва в управлението или в текущата им оперативна дейност.

„Министерството на здравеопазването се стреми да води балансирана политика при управлението на държавните лечебни заведения, която да гарантира стабилност на системата, а управителните органи са насърчавани да създават ефективна организация и управление, подчинено на принципите за прозрачност, публичност, законосъобразност и ефективност“, допълва Хинков.

Припомняме, че през август месец  т. г. директорът на болницата във Враца подаде оставка. Новината бе съобщена от министъра, като той подчерта, че оставката ще бъде приета, но до днес д-р Кети Ценова-Средкова все още си е на ръководния пост. Още: Детското отделение във врачанската болница поднови работа

 

 

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес