Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

16 януари 2024, 17:44 часа • 2590 прочитания

На 15 февруари ще бъде пуснато движението по новостроящия се скоростен път между Мездра и Ботевград, с което ще се облекчи трафикът в Северозападна България и международният коридор Видин - София. Това обяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Там той проведе среща с народни представители от региона и членове на парламентарната регионална комисия, областния управител Надя Донкинска, кметове и представители на 10-те общини в областта.

Министърът информира, че към момента физическото изпълнение на трасето Мездра - Лютидол е 65%. След като бъде пуснато движението на леки и товарни автомобили, ще остане изграждането на двата големи пътни възела на две нива – при Мездра и Дърманци, които ще бъдат готови до края на тази година.

„Уверен съм, че до края на 2024 г. цялото модернизирано трасе от Ботевград до Мездра ще бъде пуснато за движение“, заяви Цеков. Още: Сигнал от Фейсбук за състоянието на път, глътнал близо 20 милиона лева (СНИМКИ)

Министърът посочи, че изграждането на пътния участък е станал жертва на безвремието, първо заради пандемията от ковид, а след това и от последвалите политически кризи в страната. „Масовото строителство по всички участъци от проекта започна последната година при условие, че още в края на 2020 г. за участъка между Мездра и Ботевград е взето решение за препроектиране на заложените първоначално като кръгови кръстовища с такива на две нива. Близо 3 години по тях не се е работило, което наложи още в началото на нашето управление да процедираме подробните устройствени планове и целия инвестиционен проект. Дейности, които отнемат между 7 и 9 месеца“, отбеляза министър Цеков.

Той посочи, че строителството на участъка не е било възможно без да се спре трафикът. „Работи се в труден терен. До момента са взривени и извозени повече от 1 млн. тона скална маса, за да се разшири трасето“, коментира той.

В отговор на въпрос председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов уточни, че строящият се участък ще бъде отворен частично, като движението ще минава както по стария, така и по новия път, 5 км ще е движението по новото трасе с две ленти, а между Ребърково и Мездра ще се пътува двупосочно в едно платно. Ще се наложи обаче пътят да бъде затворен още веднъж заради изграждането на пътните възли при Мездра и Дерманци, допълни инж. Йорданов.

В отговор на въпрос за качеството на работата министър Цеков посочи, че има няколко системи за контрол на строителството и надзор, а проверки се правят и от Института по пътища и мостове към АПИ.

Регионалният министър коментира още, че друга част от пътя Видин - Ботевград – между Враца и Монтана е бил забравен от държавата. От 2013 г. за него досега не е идентифицирано ново трасе. Затова през декември 2023 г. е обявена обществена поръчка за идеен проект и пълни геоложки проучвания за проектиране за него и за обхода на Враца, който да се разшири с две ленти и да стане с габарит на скоростен път. Още: 136 млн. лева по-скъпо - новият път между Мездра и Ботевград

Предстои да бъде обявена обществена поръчка и за ремонт на пътя между Враца и Мездра, който ще бъде на инженеринг. Той е заложен в инвестиционната програма на АПИ за 2024-2026 г., каза министър Цеков. И допълни, че тя предвижда основен ремонт на 244 км пътна инфраструктура и текущ ремонт на 83 км републикански пътища, както и на 9 пътни съоръжения в област Враца.

Ремонти

Още през тази година ще започне основен ремонт на трасето Враца - Оряхово. За него има избран проектант, предстои избор на изпълнител. Проектът за модернизацията му е от стратегическо значение, за да може да се направи модерен път до пристанището на Оряхово. Заложени са средства за идеен проект, поръчката ще се обяви следващите месеци, каза още Андрей Цеков. Предвиден е и обходен път на Оряхово. За финансирането му АПИ кандидатства по Програма „Развитие на регионите“. Стойността на проекта е 57 млн. лв., допълни той.

Пътят Плевен - Враца е предвиден за текущ ремонт. АПИ обаче ще направи проверка и ще прецени дали в отделни участъци не е нужен основен ремонт, каза още регионалният министър.

До края на месеца се очаква да започне ремонтът на моста в Горна Кремена, който ще бъде изпълнен в двумесечен срок. Процедира се издаването на разрешение за строеж, съобщи инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет на АПИ.

Министър Цеков информира, че 22 общински проекта от област Враца на стойност 115 млн. лв. са заявени за финансиране от държавната капиталова програма през МРРБ. Проектните предложения са за ВиК дейности, благоустрояване на цели квартали, улици, осветление, спортна инфраструктура, ремонт на читалища. С тях през периода 2024-2026 г. ще се подобри благосъстоянието на общините, подчерта Цеков. Още: Властта раздаде несъществуващи 1 млрд. лева

След работната среща пред медии министър Цеков коментира и финансираната чрез НПВУ процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Той посочи, че при подготовката ѝ през 2022 г. е предпочетен подход, който дава възможност на всяко едно сдружение на собственици в страната да участва на конкурентен принцип. „Имаме 1,129 млрд. лв., а подадените проекти са за около 4 млрд. лв. Разбирам разочарованието на кметовете и гражданите, но това е нормално, когато се състезават толкова много кандидати“, каза Цеков. И допълни, че бенефициентите може да подадат жалби в МРРБ, ако допуснат, че са ощетени.

Министърът обърна внимание, че в бъдеще гражданите ще могат да кандидатстват за средства за саниране и през други програми, като финансирането няма да е 100% грантово по изискване на ЕК.

В отговор на въпрос за възможността за манипулиране на данни при подготовката на проектите Андрей Цеков призова граждани, които разполагат с доказателства, да подадат сигнал до Агенцията за устойчиво енергийно развитие (компетентен орган, отговарящ за енергийните одитори и сертификатите, които те изготвят), Европейската прокуратура и с копие до МРРБ, за да бъде направена проверка на място. И напомни, че процедурата предвижда контролен одит от независим одитор след изпълнението на програмата. Така ако има разминаване между прогнозните данни и постигната икономия от енергия и вредни емисии след изпълнение на мерките, то тогава общината и собствениците ще трябва да възстановяват 100% безвъзмездното финансиране. Още: АПИ загърби "Джи Пи Груп", избра с 50 млн. лв. по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра

След проведената днес среща министър Цеков инспектира на място строителството на трасето между Мездра и Ботевград. В проверката участваха също народни представители, областният управител на Враца Надя Донкинска, ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и кметът на Враца Калин Каменов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес