Арева и Мицубиши ще строят втората ядрена централа в Турция

5442
Арева и Мицубиши ще строят втората ядрена централа в Турция

Френската ядрена компания Арева и японската Мицубиши хеви индъстрис (MHI) ще построят втората ядрена централа в Турция, а споразумението ще бъде подписано утре, съобщи японският вестник "Никей", позовавайки се на интервю с турския премиер, предаде БГНЕС.

Икономическото издание уточнява, че е направило интервю с Реджеп Тайип Ердоган, който заявил, че правителството му ще сключи споразумение с японското правителство. Според преразказаното изявление на Ердоган турските власти ще решат да се доверят на японското ноу-хау от гледна точка на устойчивост на земетресения и на технологията на френската Арева.

"Никей" допълва, че споразумението ще бъде подписано утре от Ердоган и от японския му колега Шиндзо Абе при посещението му в Турция. Стойността на споразумението се оценява от изданието на 2 трилиона йени (15,6 милиарда евро). Според Ердоган Турция иска да увеличи дела на електрическата енергия от ядрени централи до 15% до 2030 г.

За строежа на втората ядрена централа в страната консорциумът Арева/MHI се конкурираше с китайската компания Чайна Гуандон нюклиър пауър холдинг. Проектът предвижда строежа на четири реактора в град Синоп, на брега на Черно море. MHI и Арева предлагат реактора със средна мощност Атмеа-1 (1100 мегавата), създаден от съвместното им дружество със същото име. Това ще бъде първата поръчка за този тип реактор. Работата ще започне през 2017 г., а първите реактори ще заработят през 2023 г.

Турция обяви намерението си да започне строежа на три ядрени централи до пет години, за да намали зависимостта си от внасяната от чужбина енергия, главно от Русия и Иран. През 2010 г. Анкара сключи споразумение с Русия за строежа на първа ядрена централа в Акую.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com